Sortuj: data publikacji popularność
Dieta:
  • bezglutenowa (61)
  • wegańska (20)
  • wegetariańska (135)
Jajko sadzone w papryce

Jajko sadzone w papryce

Jajko sadzone w papryce to rewelacyjny pomysł na śniadanie. To bardzo prosty i szybki przepis na posiłek, który nie tylko pięknie wygląda, ale i cudownie smakuje. Warto każdy dzień rozpocząć wyjątkowo, prawda?

- proste, tanie i szybkie śniadanie
- cudownie wygląda na talerzu
- świetne na weekend lub walentynki

Czytaj dalej: Jajko sadzone w papryce
Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Zobacz jak zrobić tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami. Poznaj mój stary przepis na niezawodne ciasto na pierogi oraz sposób na rewelacyjny i uniwersalny farsz z kapusty kiszonej i suszonych grzybów. 

- super ciasto na pierogi
- uniwersalny farsz do pierogów i uszek
- opis wykonania krok po kroku

Czytaj dalej: Pierogi z kapustą i grzybami
Kulebiak

Kulebiak

Kulebiak z kapustą i grzybami to bardzo popularny, duży pieróg drożdżowy. Szykujemy go najczęściej na Wigilię. Przepis jest sprawdzony i bardzo prosty. Zobacz jak krok po kroku zrobić najlepszego kulebiaka!

- Wspaniały na Wigilię
- Pomysł na obiad bez mięsa
- Super na ciepło do barszczu

Czytaj dalej: Kulebiak
Pierogi z soczewicą

Pierogi z soczewicą

Pierogi z soczewicą to świetne danie bezmięsne, które polecam szykować nie tylko na Święta. Przepis jest bardzo prosty a pierogi smakują i dzieciom i dorosłym. Okraszone cebulką podsmażoną na oleju są pyszne.

- tanie składniki i proste wykonanie
- pyszne pierogi bezmięsne
- super pomysł na danie wigilijne

Czytaj dalej: Pierogi z soczewicą
Farsz do pierogów z soczewicy

Farsz do pierogów z soczewicy

Zapraszam po bardzo stary, tradycyjny przepis na farsz z soczewicy do pierogów. Farsz z zielonej soczewicy idealnie sprawdza się w wigilijnych pierogach. Jest tak smaczny, że jada się go również na co dzień. 

- prosty farsz do pierogów
- na co dzień i na Wigilię
- bezmięsny farsz do pierogów

Czytaj dalej: Farsz do pierogów z soczewicy
Reklama
Kapusta z grzybami

Kapusta z grzybami

Kapusta z grzybami to danie typowo wigilijne. Ja szykuję je tak, bym kapustę kiszoną z grzybami mogła też wykorzystać jako farsz do pierogów, czy kulebiaka. To mój ulubiony przepis na bigos świąteczny. 

- prosty, tradycyjny przepis
- idealny jako farsz do pierogów i pasztecików

Czytaj dalej: Kapusta z grzybami
Buraczki zasmażane

Buraczki zasmażane

Domowe buraczki zasmażane na ciepło to bardzo tradycyjny i pyszny dodatek do obiadu. Przygotowanie buraczków jest bardzo proste. Zobacz jak krok po kroku przygotować najlepsze buraczki zasmażane z cebulą.

Marchewka z groszkiem oraz kapusta zasmażana to również  jedne z popularniejszych dodatków obiadowych, które podaje się na ciepło.

Czytaj dalej: Buraczki zasmażane
Makaron z dynią

Makaron z dynią

Pyszny i bardzo jesienny makaron z dynią smażoną. Danie bez mięsa, za to z dodatkiem sera feta. Przepis jest bardzo prosty, a przy tym łączy słodycz dyni ze słonym smakiem sera i kwaśnymi pomidorami suszonymi. 

Z dynią w roli głównej polecam również placki z dyni i ziemniaków oraz coś na słodko, czyli ulubione danie dzieci - placki z dyni

Czytaj dalej: Makaron z dynią
Placki z dyni i ziemniaków

Placki z dyni i ziemniaków

Chrupiące placki z dyni i ziemniaków każdemu poprawią nastrój! To proste do zrobienia i bardzo smaczne placki smażone z tartej dyni i ziemniaków. Podane z sosem czosnkowym będą idealne na obiad lub na kolację.

Z całą pewnością zostanie Ci sporo dyni, więc gorąco polecam również przepis na placki z dyni na słodko. Dynia pieczona z fetą też jest pyszna - polecam! A makaron z dynią to jedno z prostszych i piękniejszych dań bezmięsnych z dynią. 

Czytaj dalej: Placki z dyni i ziemniaków
Dynia pieczona

Dynia pieczona

Dynia pieczona z serem feta.. pyszne, bardzo szybkie do zrobienia danie, które polecam gorąco nie tylko dlatego, że jest to przepis prosty. Tak upieczoną dynię można podać na wiele sposobów. 

Dynię zapiekaną z serem feta można zjeść na ciepło jako samodzielny posiłek. Można do niej ugotować ulubioną kaszę np. pęczak lub wymieszać z risotto. Dynia pieczona stanowi też świetny dodatek do ryb i wieprzowiny. Po zblendowaniu powstanie Ci pyszna pasta dyniowa z serem, którą można smarować kanapki. A na słodko, polecam proste i szybkie do zrobienia placki z dyni tartej na tarce! Jeszcze wersja smażona.. makaron z dynią i fetą!

Czytaj dalej: Dynia pieczona
Reklama