Sortuj: data publikacji popularność
Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie są bardzo popularne głownie na Ukrainie i w Polsce. Błędnie zakłada się, że pochodzą z Rosji. Ten prosty i sprawdzony przepis na pyszne pierogi ruskie jest moim ulubionym.

Pierożki najlepiej smakują okraszone podsmażaną na maśle klarowanym cebulą. Niektórzy jednak wolą je ze śmietaną, czy też z kminkiem.

A Wy jak jadacie pierogi ruskie?

Czytaj dalej: Pierogi ruskie
Makaron z sosem śmietanowym i szpinakiem

Makaron z sosem śmietanowym i szpinakiem

Niesamowicie prosty przepis na makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i czosnkiem. To pyszne danie z makaronem w sosie śmietanowym wychodzi za każdym razem. Składniki dobrałam tak, by nie było potrzeby dodawania dużej ilości przypraw. Super na obiad lub na kolację.. gorąco polecam również na szczególne okazje :-)

Z dań bezmięsnych z makaronem gorąco polecam również:
- makaron z fetą i pomidorami
- makaron z pesto

Czytaj dalej: Makaron z sosem śmietanowym i szpinakiem
Kotlety jajeczne

Kotlety jajeczne

Super proste i bardzo szybkie do zrobienia kotlety jajeczne. Kotlety szykuje się głównie z jajek gotowanych na twardo. Do masy dodaje się surowe jajko oraz ulubione przyprawy i zioła. 


Takie "kotlety mielone" bez mięsa szczególnie polecam wegetarianom oraz dzieciom. Kotlety z jajek podaje się najczęściej z domowymi sosami oraz najróżniejszymi sałatkami i surówkami.  

Lubicie kotlety z jajek?

Czytaj dalej: Kotlety jajeczne
Jesienne kaszotto z kurkami z pieczoną dynią

Jesienne kaszotto z kurkami z pieczoną dynią

Przepis na cudowne kaszotto z kurkami, pieczoną dynią i papryką. Bardzo jesienny i jednocześnie nowoczesny obiad bez dodatku mięsa oraz nabiału. Tylko naturalne składniki, czyli samo dobro na talerzu ;-)

Kaszotto jest jednocześnie lekko słone i słodkie, z cytrynową nutą. Jak dla mnie połączenie idealne również dla dzieci. Pieczone warzywa fantastycznie komponują się z kaszą oraz wyraźnie wyczuwalnymi kurkami. 

Jeśli lubisz kaszę i dania wegetariańskie, koniecznie zrób też pierogi z kaszą gryczaną i grzybami - są pycha!

Czytaj dalej: Jesienne kaszotto z kurkami z pieczoną dynią
Kluski z ciasta na pierogi

Kluski z ciasta na pierogi

Cudowne domowe kluski gotowane z ciasta na pierogi. Ciasto pierogowe idealnie sprawdza się do zrobienia domowych. Te kluski najlepiej smakują od razu po ugotowaniu, nawet bez żadnych dodatków.

A może wolisz ciasto bez dodatku oleju? Zapraszam po przepis na podstawowe ciasto do pierogów. Jeśli zaś wolisz ciasto z masłem i jajkiem, to polecam przepis na ciasto na pierogi z 1910 roku!

Czytaj dalej: Kluski z ciasta na pierogi
Reklama
Ziemniaki słodkie Hasselback

Ziemniaki słodkie Hasselback

Pyszne, słodkie ziemniaki pieczone na styl hasselback. Do tego feta, oliwa i pomidory. Dla mnie to idealne połączenie. To danie przypomina mi bardzo klasyczne bataty pieczone z fetą, które również gorąco polecam :-)

Czytaj dalej: Ziemniaki słodkie Hasselback
Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

Przepis na pyszne, delikatne wegetariańskie pierogi z aromatycznym farszem z białej kaszy gryczanej z dodatkiem suszonych podgrzybków i warzyw. Feta idealnie łączy ze sobą smaki nadzienia oraz sprawia, że farsz jest przyjemniejszy do nakładania. To mój najlepszy przepis na pierogi z kaszą gryczaną i fetą

Czytaj dalej: Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami
Kapusta na ciepło z rydzami

Kapusta na ciepło z rydzami

Bardzo uniwersalny przepis na kapustę na ciepło z rydzami.

- Można ją jeść jako samodzielne danie
- Użyć jako farszu na domowe pierogi
- Podawać do obiadu np. do kotletów schabowych

Rydze można zamrozić jesienią i wykorzystać do tego dania w dowolnym monnecie.. nawet do zrobienia kapusty na Wigilię, czy też do Świątecznych pierogów. Rydze można zastąpić również innymi grzybami leśnymi oraz pieczarkami. 

Jadacie rydze? ;-)

Czytaj dalej: Kapusta na ciepło z rydzami
Pasztet z soczewicy

Pasztet z soczewicy

Przepis pasztet z soczewicy czerwonej. To mój ulubiony pasztet warzywny. Dodaję do niego ryż, ale czasem zaszaleję również z kaszą jaglaną. Po przestudzeniu ta pyszna zapiekanka z soczewicy kroi się idealnie. 

Taki pasztet z soczewicy i marchewki można podać:
- na ciepło z dowolnym sosem
- na zimno na kanapkach 
- jako farsz do pierogów
- jako samodzielne danie z chrzanem, musztardą czy domową ćwikłą

Czytaj dalej: Pasztet z soczewicy
Reklama