Sortuj: data publikacji popularność
Farsz do pierogów z soczewicy

Farsz do pierogów z soczewicy

Zapraszam po bardzo stary, tradycyjny przepis na farsz z soczewicy do pierogów. Farsz z zielonej soczewicy idealnie sprawdza się w wigilijnych pierogach. Jest tak smaczny, że jada się go również na co dzień. 

- prosty farsz do pierogów
- na co dzień i na Wigilię
- bezmięsny farsz do pierogów

Czytaj dalej: Farsz do pierogów z soczewicy
Kapusta z grzybami

Kapusta z grzybami

Kapusta z grzybami to danie typowo wigilijne. Ja szykuję je tak, bym kapustę kiszoną z grzybami mogła też wykorzystać jako farsz do pierogów, czy kulebiaka. To mój ulubiony przepis na bigos świąteczny. 

- prosty, tradycyjny przepis
- idealny jako farsz do pierogów i pasztecików

Czytaj dalej: Kapusta z grzybami
Buraczki zasmażane

Buraczki zasmażane

Domowe buraczki zasmażane na ciepło to bardzo tradycyjny i pyszny dodatek do obiadu. Przygotowanie buraczków jest bardzo proste. Zobacz jak krok po kroku przygotować najlepsze buraczki zasmażane z cebulą.

Marchewka z groszkiem oraz kapusta zasmażana to również  jedne z popularniejszych dodatków obiadowych, które podaje się na ciepło.

Czytaj dalej: Buraczki zasmażane
Makaron z dynią

Makaron z dynią

Pyszny i bardzo jesienny makaron z dynią smażoną. Danie bez mięsa, za to z dodatkiem sera feta. Przepis jest bardzo prosty, a przy tym łączy słodycz dyni ze słonym smakiem sera i kwaśnymi pomidorami suszonymi. 

Z dynią w roli głównej polecam również placki z dyni i ziemniaków oraz coś na słodko, czyli ulubione danie dzieci - placki z dyni

Czytaj dalej: Makaron z dynią
Placki z dyni i ziemniaków

Placki z dyni i ziemniaków

Chrupiące placki z dyni i ziemniaków każdemu poprawią nastrój! To proste do zrobienia i bardzo smaczne placki smażone z tartej dyni i ziemniaków. Podane z sosem czosnkowym będą idealne na obiad lub na kolację.

Z całą pewnością zostanie Ci sporo dyni, więc gorąco polecam również przepis na placki z dyni na słodko. Dynia pieczona z fetą też jest pyszna - polecam! A makaron z dynią to jedno z prostszych i piękniejszych dań bezmięsnych z dynią. 

Czytaj dalej: Placki z dyni i ziemniaków
Reklama
Marchewka z groszkiem

Marchewka z groszkiem

Marchewka z groszkiem podawana na ciepło, to jeden z pyszniejszych dodatków do obiadu. Przepis jest niezwykle prosty a samo danie smaczne i zdrowe. Możesz ją jeść samą, podać do obiadu lub nawet dodać do zupy. 

Jeśli masz w domu rosół drobiowy lub bulion warzywny, to wystarczy dodać do niego marchewkę z groszkiem. Powstanie Ci pyszna, delikatna zupa do której można też osobno ugotować ziemniaki. Ja jednak zazwyczaj gotuję marchewkę z groszkiem i podaję w towarzystwie ziemniaków z wody i kotletów lub smażonej ryby. Polecam mój przepis na buraczki zasmażane

Czytaj dalej: Marchewka z groszkiem
Dynia pieczona

Dynia pieczona

Dynia pieczona z serem feta.. pyszne, bardzo szybkie do zrobienia danie, które polecam gorąco nie tylko dlatego, że jest to przepis prosty. Tak upieczoną dynię można podać na wiele sposobów. 

Dynię zapiekaną z serem feta można zjeść na ciepło jako samodzielny posiłek. Można do niej ugotować ulubioną kaszę np. pęczak lub wymieszać z risotto. Dynia pieczona stanowi też świetny dodatek do ryb i wieprzowiny. Po zblendowaniu powstanie Ci pyszna pasta dyniowa z serem, którą można smarować kanapki. A na słodko, polecam proste i szybkie do zrobienia placki z dyni tartej na tarce! Jeszcze wersja smażona.. makaron z dynią i fetą!

Czytaj dalej: Dynia pieczona
Kotlety z cukinii

Kotlety z cukinii

Z cukinii można zrobić wiele świetnych przepisów. Jednym z lepszych pomysłów na jej wykorzystanie są kotlety z cukinii. To proste i super smaczne kotlety warzywne, które z powodzeniem zastąpią kotlety mięsne.

Takie kotleciki do obiadu z ziemniakami i lekką sałatką smakują rewelacyjnie. A domowy sos czosnkowy sprawia, że można je jeść nawet bez żadnych dodatków. 

Czytaj dalej: Kotlety z cukinii
Makaron z cukinią

Makaron z cukinią

Makaron z sosem z cukinii to świetny pomysł na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Przepis jest bardzo prosty a danie kuszące, więc warto spróbować. A przy okazji poznasz fajny posiłek z użyciem cukinii. 

Jeśli lubisz cukinię albo zwyczajnie szukasz więcej inspiracji na jej wykorzystanie, to zapraszam po przepis na pasztet z cukinii. A może jeszcze coś na pierwsze danie, czyli zupa z cukinii?

Czytaj dalej: Makaron z cukinią
Fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa jest pysznym i bardzo zdrowym warzywem strączkowym. Jeśli chcesz dowiedzie się jak ją przygotować, jak długo gotować i z czym podawać.. serdecznie zapraszam po przepis i garść cennych porad.

Tak samo przygotowuje się do gotowania zarówno fasolkę żółtą, jak i zieloną. Fasolka żółta ma delikatniejszą strukturę i zazwyczaj gotuje się szybciej niż ta zielona... Ale o tym i o kilku innych ciekawostkach przeczytasz w przepisie poniżej. 

Czytaj dalej: Fasolka szparagowa
Reklama