Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Zupa meksykańska

Zupa meksykańska

Super pyszna, gęsta i sycąca zupa meksykańska. To mój ulubiony przepis na tak szybką do zrobienia zupę z mięsem mielonym. Jest idealna na chłodniejsze dni. Możesz ją zrobić w wersji łagodnej lub też na ostro.

- super zupa bez bulionu
- świetne danie jednogarnkowe 
- gotowana na mielonej wołowinie

Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania zupy: 50 minut
Liczba porcji: 2500 ml zupy

Kaloryczność kcal: 95 w 100 ml zupy
Dieta: bezglutenowa

Składniki

  • 500 g wołowiny - np. łopatka lub porcje na gulasz
  • 1 duża cebula - 220 g
  • 1 średnia marchew - 140 g
  • 1 mała pietruszka - 100 g
  • 3 średnie ziemniaki (można pominąć)
  • 4 ząbki czosnku
  • fasola czerwona z puszki - 400 g (waga z zalewą)
  • kukurydza z puszki - 400 g (waga z zalewą)
  • pomidory w puszce - 400 g
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 5 łyżek delikatnej oliwy
  • 4 szklanki wody lub bulionu
  • przyprawy: łyżka słodkiej papryki; łyżeczka soli i cukru; po pół łyżeczki chili, pieprzu, kminku, kolendry mielonej i oregano

Zupa meksykańska z mięsem mielonym 

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 

Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się jaka mniej więcej ilość w jest potrzebna do zrobienia danego dania. 

Do ugotowania zupy meksykańskiej polecam garnek o pojemności minimum 3 l.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 2500 ml zupy meksykańskiej.

To mój ulubiony przepis na zupę meksykańską. Uwielbiam takie zupy, ponieważ są proste i szybkie do zrobienia.. a przy tym niezwykle sycące i pyszne. Zarezerwuj sobie godzinkę na to by ją zrobić, warto!

Zupa meksykańska, 1

Zupa meksykańska przepis

Zupa bazuje na mięsie mielonym. Ja użyłam kawałka łopatki i kawałka szynki wołowej o łącznej wadze 500 gramów. Oba kawałki oczyściłam z ewentualnych grubszych włókien i zmieliłam na średnich oczkach. 

Porada: Można też użyć chudego mięsa wieprzowego lub mieszanki mięsa wieprzowego i wołowego. Świetna będzie też cielęcina.

Zupa meksykańska, 2

Zupę meksykańską szykuję w jednym garnku, więc i cebulkę z czosnkiem podsmażam w garnku. 

Do garnka, w którym będziesz gotować zupę wlej cztery łyżki oliwy (piątą łyżkę zostaw na podsmażenie mięsa). Cebulę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Możesz sięgnąć po zwykłą cebulę lub po delikatniejszą cebulę cukrową.

Do garnka dodaję poszatkowaną cebulę i podsmażam dziesięć minut na bardzo małej mocy palnika. Cebula ma się tylko zeszklić. Następnie obieram cztery większe ząbki czosnku i kroję je na mniejsze kawałki. Dodaję do cebuli i całość podsmażam jeszcze minutę. Przez cały proces podsmażania cebuli a potem cebuli z czosnkiem, nie przykrywam garnka przykrywką. Mieszam też co jakiś czas całość przy pomocy drewnianej łyżki.

Zupa meksykańska, 3

Do cebuli z czosnkiem dodaj też obrane i starte na dużych oczkach marchewkę oraz pietruszkę.

Porada: Jeśli dodajesz do zupy ziemniaki, to umieść je w garnku razem z innymi warzywami. Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę, nie większą niż 1 cm. Całość smaż/duś pod przykryciem przez 10 minut na małej mocy palnika. Jeśli objawiasz się, że ziemniaki nie ugotują się w kwaśniejszej zupie, to możesz je ugotować oddzielnie w rondelku z osoloną wodą i dodać do zupy na samym końcu, czyli przed wyłączeniem zupy.
Zupa meksykańska, 4

Całą zawartość garnka przełóż na chwilę do osobnej miski. Garnka nie myj a tylko wlej do niego łyżkę oliwy. Ustaw średnią moc palnika i wrzuć zmielone mięso. Do mięsa dodaj wszystkie przyprawy: łyżka słodkiej papryki, łyżeczka soli i cukru oraz po pół łyżeczki chili, pieprzu, kminku, kolendry i oregano.

Mięso podsmażaj tak 10 minut, ciągle mieszając je w garnku przy pomocy drewnianej łyżki.
Zupa meksykańska, 5

Do garnka z podsmażonym mięsem dodaj odłożone wcześniej podsmażone warzywa, puszkę pomidorów oraz 2 łyżki koncentratu pomidorowego.
Zupa meksykańska, 6

Do garnka wlej również cztery szklanki wody. Jeśli do zupy zostały dodane ziemniaki, to możesz dodać o jedną szklankę więcej wody, by zupa nie była za gęsta. 

Na koniec dodaj również kukurydzę z puszki bez zalewy oraz czerwoną fasolę. Ja nie dodaję zalewy z fasoli, ale można to zrobić. Po odlaniu zalewy z kukurydzy wyszło mi 200 gramów kukurydzy. Otrzymałam ostatecznie tyle samo fasoli, czyli 200 gramów (bez zalewy).

Porada: Możesz też użyć dowolnej innej fasoli z puszki. Zamiast wody możesz też użyć bulionu warzywnego lub wołowego.
Zupa meksykańska, 7

Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki zupy. Garnek przykryj przykrywką i gotuj na małej mocy palnika przez ostatnie 20 minut. Na koniec sprawdź smak zupy. Być może wolisz ostrzejszą wersję zupy meksykańskiej i zapragniesz dodać do niej np. więcej chili.
Zupa meksykańska, 8

Zupa meksykańska, 9

Zupa meksykańska świetnie smakuje z kromką świeżego pieczywa. Przed podaniem można ją udekorować siekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Bardzo dobra będzie też posypana tartym parmezanem.

Z kuchni meksykańskiej polecam doskonałe tacos, quesadilla czy burrito. Jest w czym wybierać :)

Smacznego! 

Średnia 4.8 / 5 (4787 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Zupa meksykańska

Oto przyszła pora na rozgrzewającą zupę w meksykańskim stylu. Znajdziesz w niej wszystko, co uwielbia prawdziwy Meksykanin. Fasola, kukurydza, mięso mielone i pomidory to podstawa. Czasem moja zupa meksykanska zawiera też ziemniaki, ale nie zawsze dodaję je do tej pysznej zupki, dlatego też w składnikach podstawowych nie ma ziemniaków. To wyjątkowo prosty do zrobienia przepis na zupę meksykańską, ponieważ używasz tutaj pomidorów, fasoli oraz kukurydzy z puszki. Można też śmiało samodzielnie moczyć wcześniej i gotować fasolę oraz gotować kukurydzę i użyć świeżych pomidorów. Bazowo jednak ja zazwyczaj zostaję przy puszkach, ponieważ zupa meksykańska pojawia się na naszym stole od późnej jesieni to wczesnej wiosny. Nie ma wówczas już tak dobrych pomidorów. Pyszna i super rozgrzewająca jesienna zupa to też zupa ziemniaczana, którą gorąco polecam. Zapraszam też na pyszny przepis w podobnym stylu. Jest to niezawodna sałatka meksykańska

Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Zupa meksykanska jest pyszna! Można ją zrobić bardziej łagodną lub też w wersji ostrzejszej. Aby miała moc wystarczy dodać do niej więcej papryczki chili lub też nawet wkroić świeże, ostre papryczki. Zupa meksykańska przepis, który polecam na jesień i zimę. Z podanych przeze mnie składników wyjdzie spory garnek zupy, która śmiało starczy na dwa obiady dla czteroosobowej rodziny. U mnie zupa meksykańska powstaje na bazie mięsa mielonego wołowego. Sięgam po oczyszczoną łopatkę wołową lub też kupuję skrawki na gulasz. Sama zawsze mielę mięso, więc wcześniej usuwam ewentualne twarde włókna. Zupa meksykańska wyjdzie też pyszna z wieprzowiny mielonej. Wybierz jednak chudsze kawałki mięsa, by zupa nie wyszła zbyt tłusta. Uważam osobiście, że przy tak dużej ilości esencjonalnych składników nie ma potrzeby dodawania do zupy bulionu. Wystarczy sama woda. W podobnych, rozgrzewających klimatach jest też moja zupa gulaszowa. Przecudowna jest również zupa cebulowa, którą zwyczajnie ubóstwiam. Zupa dyniowa zaś to zwyczajnie jesienna poezja! Zapraszam po moje cudowne zupy i nie tylko.