Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Tortilla z wołowiną

Tortilla z wołowiną

Szybki i sprawdzony przepis. Najlepsza tortilla z mięsem mielonym i czerwoną fasolą, czosnkiem, imbirem i czili. Idealnie doprawiony. Sprawdź koniecznie!

Czas przygotowania: 25 minut
Liczba porcji: 8

Składniki

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 400 g pomidorów bez skórki
  • 200 g czerwonej fasoli z puszki
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • przyprawy: po łyżeczce imbiru, pieprzu, soli, chilli
  • 8 gotowych placków tortilli o średnicy 20 cm lub zrób własne [zobacz]

Tortilla z wołowiną

Mięso mielone wymieszaj z przyprawami oraz czosnkiem wyciśniętym przez praskę. Cebulę posiekaj i podsmażaj kilka minut na patelni z oliwą.

Dodaj mięso mielone i podsmażaj całość mieszając. Po pięciu minutach dodaj fasolę oraz posiekane, obrane pomidory. Wymieszaj całość i zostaw na małej mocy palnika do pięciu minut. 
Nakładaj porcje na placki z tortilli. Placki możesz wcześniej podpiec z obu stron na suchej patelni.

Tortilla z wołowiną, 1

Do tortilli doskonale będzie pasować sos serowy oraz guacamole. Świetnym dodatkiem jest też po prostu świeża kolendra.
Jeśli lubisz dania z wołowiną, to pieczeń wołowa oraz bitki wołowe będą Ci smakować. Warto też samemu przygotować najlepsze, domowe burgery. Zapraszam też po przepis na naleśniki po meksykańsku
Smacznego!
Średnia 4.9 / 5 (117 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania