Wietnam kulinarnie

Wietnam kulinarnie

Chcesz zobaczyć Wietnam oczami blogera kulinarnego?  

Tradycyjna kuchnia wietnamska to niesamowite zupy, które jada się na śniadanie, na obiad i na kolację. To pyszne owoce i świeże soki oraz koktajle. To sałatka z mango i sajgonki. To również ryby i owoce morza..

To kulinarny zawrót głowy! :-)


Kiedy najlepiej wybrać się w podróż do Wietnamu?
Z całą pewnością wtedy, gdy w Polsce robi się już zimno i ciemno. Wiosna i jesień w Polsce to najlepszy okres do podróży do Wietnamu północnego. Na Wietnam południowy najlepiej szykować się zimą i wiosną. Nasza podróż odbyła się jesienią, na przełomie października i listopada. Pierwszy przystanek - Hanoi

Od razu po zameldowaniu w Hotelu... świeży sok prosto z ulicy :-) Każdy wybrał inny owoc. Był zatem sok ze smoczego owocu, mango, marakuja i guava. 

 

wietnam-kulinarnie-1

Co Was zaskoczy w Hanoi?
Oprócz upału i wilgotnego powietrza najbardziej zadziwi Was hałas, zgiełk.. setki skuterów i ludzi. I coś jeszcze... Mięso i  owoce morza sprzedawane na ulicy. Może nie byłoby to wcale aż tak zaskakujące, jednak warto zaznaczyć, że w mieście temperatury sięgają 30 stopni. Jest słonecznie, wilgotno i tłoczno. Jednak zapach ryb i mięsa jest bardzo świeży. Nigdzie nie latają muchy... oraz pracownicy sanepidu :-) 
Wszystko jest faktycznie bardzo świeże. Ryby i owce morza jeszcze żywe.. mięso jeszcze ciepłe - prosto z uboju. Towar znika z ulicy w ciągu kilku godzin. Setki barów, restauracji i mieszkańców na bieżąco wykupują towar. 

wietnam-kulinarnie-2

Hanoi - stolica Wietnamu, to drugie co do ilości ludzi i wielkości miasto w Wietnamie (zaraz po Ho Chi Minh). Zazwyczaj przylatuje się tu po to, by zobaczyć jak wygląda "starówka" Wietnamu, aby zjeść tradycyjne potrawy, skorzystać z wielu wycieczek w inne regiony kraju. Zobaczyć jak funkcjonują bazary i zrobić zakupu na nocnym targu. Polecam przybyć do Hanoi w weekend. Zamknięte ulice, setki sklepików z jedzeniem, ubraniami i akcesoriami do kuchni ;-)

Ponieważ podróżujemy całą rodziną: ja Mąż i nasi Synowie.. w pierwszej kolejności - jedzenie! Panowie muszą się porządnie najeść, by móc ze spokojem zwiedzać miasto.

wietnam-kulinarnie-3

"Mamo, czy kupimy jedzenie na patyku?" - o to pytali nasi Chłopcy, gdy wyszliśmy na miasto (zresztą każdego dnia padało to samo pytanie :-) Chodziło o kawałki mięsa z kurczaka lub siekaną wieprzowinę grillowaną na ogniu. To jedno z dań, które musiałam bliżej poznać..  I tak się stało, ponieważ podczas wyjazdu do Wietnamu odbyłam kilka szkoleń kulinarnych. Na jednej z sesji szykowałam grillowaną wieprzowinę z ziołami. Być może niedługo przepis pojawi się również na Blogu.

wietnam-kulinarnie-4
Zwróćcie uwagę na wiatrak skierowany do okna. W Hanoi budynki są bardzo wąskie. Pną się jednak w górę na wiele pięter. Jedna z kuchni, w której uczyłam się przyrządzać tradycyjne potrawy miała zaledwie kilka metrów kwadratowych powierzchni. Aby można było w niej swobodnie oddychać, a jednocześnie grillować na węglach, takie zabiegi z wiatrakiem i otwartym oknem były jedynym rozwiązaniem. 

Skoro jesteśmy już przy mięsie, warto wspomnieć o najważniejszej wietnamskiej zupie, czyli Phở bò.
Na zdjęciu możecie "podziwiać" tę właśnie zupę przygotowaną przeze mnie w Hanoi. Phở - znaczy makaron lub zupę z makaronem, zaś - to wołowina. Tak więc Phở bò to zupa na wywarze wołowym z kawałkami wołowiny, podawana z makaronem ryżowym. 

wietnam-kulinarnie-5

Do wywaru z wołowiny (kości wołowe można gotować nawet do 20 godzin) dodaje się świeży imbir, czosnek oraz cebulę. Wcześniej opala się je na ogniu. Po przypieczeniu warzywa przepłukuje się pod zimną, bieżącą wodą i dodaje do wywaru. 

wietnam-kulinarnie-6

Oczywiście zabiegów i ciekawostek związanych z tym daniem jest więcej. Bardzo chętnie podzielę się nimi z Wami przy osobnym wpisie, kiedy to przygotuję przepis na tradycyjną zupę Phở bò.

Jeśli jesteście miłośnikami owoców, świeżych ziół oraz warzyw koniecznie musicie odwiedzić Wietnam. Każdy stragan zachwyca bogactwem kolorów i różnorodności towaru. Widzieliście kiedyś taki "bukiet"? ;-)

wietnam-kulinarnie-7

Fragment targu



Wiecie co to za owoc w fioletowym worku na dole zdjecia? To Longan - smocze oko. Należy do tej samej "rodziny" co popularne już w Polsce liczi. 

wietnam-kulinarnie-8

Dla ułatwienia przygotowałam dla Was zdjęcie, na którym widać owoce: Rambutan, Longan, Liczi. Co ciekawe, w Wietnamie nie widziałam owoców Liczi. Bardzo dużo jest jednak owoców: Longan i Rambutan. Wszystkie trzy należą do tej samej rodziny. Po zdjęciu "skórki" wyglądają i smakują podobnie. Ich wnętrze jest soczyste, półprzezroczyste, niczym sztywna galaretka. W środku znajdziemy zaś pestkę. Osobiście najbardziej smakują mi owoce Rambutana. Owoce Longan są bardzo słodkie i smakują jak galaretka z cukru :-)

wietnam-kulinarnie-9

Zobacz jak wygląda Rambutan



Widzieliście kiedyś takie jabłka? To mãng cầu ta - custard apple, czyli jabłko budyniowe. Nazywany jest też sugar apple lub java apple. 

wietnam-kulinarnie-10
Jabłko budyniowe po przekrojeniu ma faktycznie budyniowe wnętrze. Wystarczy wyjąć pestki i rozkoszować się soczystym miąższem. Używa się je do sałatek owocowych, soków i szejków.

W Wietnamie można kupić jogurty.. Zazwyczaj są to jogurty smakowe, ale naturalne też da radę znaleźć :-) Wystarczy dodać plasterki bananów, miąższ z marakui, mango i smoczy owoc... sałatka owocowa gotowa!
Dla chcącego nic trudnego.. nawet w warunkach hotelowych



Laski cynamonu - nigdy nie wiedziałam większych lasek cynamonu. W Wietnamie cynamon dodawany jest nie tylko do deserów, ale i do wielu zup. 

wietnam-kulinarnie-11

Suszone owoce morza sprzedawane z wielkich worków to również typowy widok w Wietnamie. Najpopularniejsze są oczywiście krewetki. Widzicie te ceny? Lokalną walutę, czyli Dồng wietnamski przelicza się bardzo łatwo. 60 000 dongów to niecałe 10 zł :-) Suszone krewetki, czy kalmary dodawane są do wywarów na zupy i sosy.

wietnam-kulinarnie-12

Według mnie jednym z najciekawszych dań w Wietnamie jest Mango Salad - sałatka z niedojrzałego owocu mango. Niestety chyba niewykonalna w Polsce. Owoce mango muszą być zielone i bardzo świeże. Używa się zarówno skórki jak i miąższu. W cienkie paseczki kroi się również świeże ogórki i marchew.

W tej sałatce bardzo ważny jest też sos, który robi się głównie z octu winnego, sosu rybnego, chilli, czosnku i soku z limonki. Całość posypuje się prażonymi orzechami ziemnymi... coś pysznego! 

Sałatkę z mango wzbogaciłam o parzone krewetki i kalmary :-)

wietnam-kulinarnie-13

Wietnamskie grzyby to prawdziwy raj! Pojawiają się one w zupach, daniach ze smażonym kurczakiem i w wielu innych lokalnych potrawach. Na moim talerzu widać znane nam suszone grzyby shiitake, enoki - enotaki (to te długie i cienkie), grzyby Oyster (grzyby ostrygowe) oraz King oyster (u mnie jeden duży grzyb już pokrojony na kawałki). Użyłam ich do dania z kurczakiem i ryżem kleistym. Zasmażyłam je na oleju z sosem sojowym i sezamem. 

wietnam-kulinarnie-14

Co jeszcze dobrego możecie zjeść w Hanoi? Oczywiście sajgonki! Sajgonki smażone na głębokim tłuszczu. W środku zazwyczaj wieprzowina z warzywami. 

wietnam-kulinarnie-15

Na koniec jeszcze kilka ciekawostek o kuchni Wietnamskiej i Wietnamczykach:
- W Wietnamie wbrew pozorom nie jada się dużo mięsa. Głównym składnikiem dodawanym do ryżu i makaronów są smażone jajka oraz ogromna ilość warzyw, świeżych ziół i grzybów.  
- Zupy na bazie wywarów z kości jada się każdego dnia, szczególnie na śniadanie.
- Mieszkańcy Hanoi mają bardzo małe mieszkania. Stołują się głównie na mieście.. w barach i restauracjach.
- Kawa po wietnamsku jest bardzo słodka i mocna. Do esencji dodaje się mleko skondensowane. Druga wersja zawiera również żółtka jaj, które miksuje się z mlekiem skondensowanym. Do kawy można też dodać kostki lodu. 
- Wietnamczycy piją bardzo dużo piwa. Są po Chinach i Japonii trzecim największym konsumentem piwa w Azji.
- Wietnamczycy to niezwykle mili i przyjaźni ludzie. Zawsze uśmiechnięci i pogodni!

Oraz wisienka na torcie.. jeśli lubicie banany :-)



Być może myśleliście o wycieczce do Azji.. Szukaliście ciekawego miejsca do spędzenia cudownych chwil.. Jeśli tak, to z całego serca polecam Wam Wietnam. Możecie zwiedzić sam Wietnam lub polecieć również do Kambodży i Tajlandii.. Możliwości jest tak wiele.

Bardzo komfortowe są wycieczki zorganizowane. Z biurem Rainbow polecicie w wybrany przez Was region.. w dogodnym dla Was terminie. Wybierzecie hotel oraz rodzaj preferowanego wypoczynku w naprawdę przystępnych cenach.
Jeśli wolicie sami zorganizować sobie całą wycieczkę, idealne będą  loty czarterowe, które Rainbow też ma w swojej ofercie.

Kierunek Wietnam? 
Powodzenia i udanych wakacji!

Średnia 5.0 / 5 (13 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Włodek
2017-12-01 21:24
Relacja z pobytu w Wietnamie oraz rozkoszy jedzenia super, opis potraw, owoców, zdjęcia i filmiki fantastik, dziękuję ślicznie
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-02 10:57
To ja dziękuję i gorąco polecam takie kulinarne wakacje w Wietnamie :-)

Wietnam - stolica Hanoi 

Chcesz bliżej poznać kuchnię wietnamską? Interesują Cię tradycyjne potrawy wietnamskie? Być może planujesz spędzić swoje wakacje właśnie w Wietnamie.. Zapraszam Cię do przeczytania wpisu z podróży do Wietnamu. Dowiesz się praktycznych informacji dotyczących kuchni i tego co dobrego możesz zjeść w Wietnamie.

Kuchnia wietnamska charakterystyka

Zobacz jakie tradycyjne dania jada się w Wietnamie, w stolicy Hanoi. Poznaj ciekawe napoje wietnamskie, przepisy na kurczaka po wietnamsku, czy słynną sałatkę z mango. Zobacz zdjecia potraw prosto z Wietnamu.