Warsztaty kulinarne z Franke

Warsztaty kulinarne z Franke

Spędziłam niedawno bardzo miłe popołudnie. Firma Franke zorganizowała kameralne warsztaty kulinarne. Wraz z czterema innymi Blogerkami brudziłyśmy ręce w mące i zajadałyśmy pyszne sery zagrodowe.

Smolna 8 studio to przepiękne i bardzo klimatyczne miejsce. Niesamowity widok na Warszawę, dużo przestrzeni, najwyższej jakości sprzęt oraz wyjątkowo rodzinna atmosfera... klimat nie do pobicia. 

Reklama



To było w piątek.. 28 października. Pogoda typowo jesienna, ale klimat na warsztatach jak w lato! Z pewnością ciekawi Cię z kim gotowałam tego dnia. Chociaż Blogerzy Kulinarni to nie tylko kobiety, tym razem kuchnię przejęły dziewczyny. Marta z Bloga Kuchnia Marty, Ania, czyli Czosnek w pomidorach, Beata Niebo na talerzu, Julita z Bloga Wrząca kuchnia i ja. 

Warsztaty kulinarne z Franke, 2

A ponieważ zdecydowanie tematem przewodnim naszego spotkania były lokalne sery, nie zabrakło też eksperta w tym temacie. Gieno Mientkiewicz. Serowy podróżnik i badacz. Autor terminu "polskie sery zagrodowe". Promotor lokalnych serowarów... miłośnik polskich serów powstających z prawdziwej pasji. 

Na zdjęciu ser, który wybrałam do zrobienia kolorowej i lekkiej sałatki. Pijana koza to delikatny serek kozi w otulinie wytłoczyn z nalewek (czarna i czerwona porzeczka). Jest idealny do jesiennych sałatek z orzechami włoskimi, czy burakami. 
Warsztaty kulinarne z Franke, 3

Tego dnia zdecydowałam się na przygotowanie sałatki, którą nazwałam "Pijana koza". To jednak nie wszystko. Odrobina słodyczy też musi się pojawić. Miałam ogromną ochotę na ciasteczka z jabłkami, więc skorzystałam z okazji i wypróbowałam piękny i elegancki piekarnik modułowy Franke.. ale o tym za chwilę. 

Sałatka Pijana Koza

Rukolę przepłucz pod zimną, bieżącą wodą i rozłóż na półmisku. Dodaj młode listki rzodkiewki, buraka lub też ulubioną mieszankę sałat czy roszponkę. Orzechy włoskiej posiekaj drobniej i rozłóż na zieleninie. Ser kozi pokrusz na mniejsze kawałki a gruszkę umyj i pokrój w plasterki. Posiekaj natkę pietruszki. Całość polej na koniec świeżo wyciśniętym sokiem z limonki lub cytryny oraz oliwą. Sałatkę oprósz świeżo mielonym pieprzem i solą. 

Składniki:
- 200 g sera koziego twarogowego
- 100 g rukoli
- 100 g roszponki lub młodych listów dowolnych warzyw
- garść natki pietruszki
- 100 g łuskanych orzechów włoskich
- 1 gruszka np. konferencja
- 4 łyżki oliwy
- sok z jednej limonki lub małej cytryny
- sól i pieprz do smaku

Warsztaty kulinarne z Franke, 4

Warsztaty kulinarne z Franke, 5

Ciasteczka serowe z jabłkiem

Wspaniałe, maślane, kruche i niezwykle proste ciastka z jabłuszkiem w środku. Wystarczy wszystkie składniki umieścić na stolnicy lub w misce i wyrobić na jednolite ciasto. Będzie to mąka, kostka masła, twaróg i cukier drobny. Z ciasta uformuj kulę i zawiń w woreczek spożywczy. Woreczek z ciastem umieść w lodówce na minimum 30 minut. 

Po tym czasie ciasto wyłóż na oprószony mąką blat. Rozwałkuj na grubość 1 mm i wycinaj koła. Jabłka umyj, obierz, przekrój na pół i wytnij gniazda nasienne. Połówki pokrój w plasterki grubości 2 mm. Na połówce placka serowego układaj po dwa plasterki jabłka. Placek składaj na pół. Gotowe do pieczenia ciastka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Formę z ciastkami umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wybierz środkową półkę lub półkę wyżej. Opcja pieczenia góra/dół. Ciastka piecz około 20 minut, do wyrośnięcia i zarumienia. Po przestudzeniu oprósz cukrem pudrem i podawaj. 

Składniki:
- 200 g masła 
- 200 g mielonego twarogu
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru drobnego
- 2 średnie i twarde jabłka
- cukier puder do oprószenia ciastek

Warsztaty kulinarne z Franke, 6

Warsztaty kulinarne z Franke, 7

Ciastka serowe z jabłuszkiem gotowe do pieczenia w jednym z piekarników Franke. Ustawiam temperaturę, czas i za 20 minut wyjmuję pachnący i rumiany deser gotowy do zajadania dla wszystkich uczestników warsztatów. 
Warsztaty kulinarne z Franke, 8

Warsztaty kulinarne z Franke, 9

Jeszcze tylko odrobina cukru pudru. Potem skusiłam się też na cynamon. 
Warsztaty kulinarne z Franke, 10

Skończyłyśmy gotować w podobnym czasie. Dziewczyny testowały głównie płyty Franke. Ja skorzystałam z piekarnika. Wszyscy za to sięgaliśmy do pojemnych lodówek.. Na koniec usiedliśmy przy wspólnym stole. To był bardzo miły i pyszny dzień.. dziękuję wszystkim za wspólnie spędzony czas!
Warsztaty kulinarne z Franke, 11

Wpis powstał przy współpracy z Firmą Franke Polska. 
#Franke #makeitwonderfull 

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/153565

Komentarze

2018-11-04 10:37
Widzę,że warsztaty były bardzo ciekawe i inspirujące ,brawo👍
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję Haniu 🙂
Reklama
2018-11-04 10:34
Pani Aniu, ma Pani niezły warkocz! Zazdroszczę takich spotkań. I kuchni.. podobają mi się takie czarne sprzety.
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-04 14:06
Dziękuję i zachęcam do przejrzenia bogatej oferty firmy [Franke](https://www.franke.com/pl/pl/ks.html) 👍

Systemy kuchenne Franke

Systemy kuchenne Franke to spaniałe rozwiązania dla Twojego domu. Piekarnik, który idealnie upiecze wyśmienitą pieczeń, kruchą na zewnątrz i soczystą w środku. Okap, który dynamicznie reaguje na ilość powstających oparów. Elastyczne pola indukcyjne do wygodnego gotowania w dużych i nietypowych naczyniach oraz wiele innych rozwiązań, bez których nie wyobrażamy sobie współczesnych kuchni. Bo inspiruje nas codzienność - Make It Wonderful.

Kuchnie Franke

Jak wygląda wymarzona kuchnia? Czy wyróżnia się chromowaną stalą? Czy jest bardziej powściągliwa w formie z wykończeniami z kamienia? Będziesz w niej gotować dla jednej, dwóch, czy dwudziestu osób? Franke tworzy wyjątkowe rozwiązania do kuchni. Kuchnia to bowiem miejsce, w którym czujesz się swobodnie, kiedy gotujesz, jesz, spędzasz miło czas, świętujesz i nie tylko. Wszystko musi być idealne  — począwszy od zlewozmywaka, przez baterie po piekarnik... od rana do nocy. Każdego dnia.