Warsztaty kulinarne z Franke
Spędziłam niedawno bardzo miłe popołudnie. Firma Franke zorganizowała kameralne warsztaty kulinarne. Wraz z czterema innymi Blogerkami brudziłyśmy ręce w mące i zajadałyśmy pyszne sery zagrodowe.
Smolna 8 studio to przepiękne i bardzo klimatyczne miejsce. Niesamowity widok na Warszawę, dużo przestrzeni, najwyższej jakości sprzęt oraz wyjątkowo rodzinna atmosfera... klimat nie do pobicia.
To było w piątek.. 28 października. Pogoda typowo jesienna, ale klimat na warsztatach jak w lato! Z pewnością ciekawi Cię z kim gotowałam tego dnia. Chociaż Blogerzy Kulinarni to nie tylko kobiety, tym razem kuchnię przejęły dziewczyny. Marta z Bloga Kuchnia Marty, Ania, czyli Czosnek w pomidorach, Beata Niebo na talerzu, Julita z Bloga Wrząca kuchnia i ja.

A ponieważ zdecydowanie tematem przewodnim naszego spotkania były lokalne sery, nie zabrakło też eksperta w tym temacie. Gieno Mientkiewicz. Serowy podróżnik i badacz. Autor terminu "polskie sery zagrodowe". Promotor lokalnych serowarów... miłośnik polskich serów powstających z prawdziwej pasji.
Na zdjęciu ser, który wybrałam do zrobienia kolorowej i lekkiej sałatki. Pijana koza to delikatny serek kozi w otulinie wytłoczyn z nalewek (czarna i czerwona porzeczka). Jest idealny do jesiennych sałatek z orzechami włoskimi, czy burakami.

Tego dnia zdecydowałam się na przygotowanie sałatki, którą nazwałam "Pijana koza". To jednak nie wszystko. Odrobina słodyczy też musi się pojawić. Miałam ogromną ochotę na ciasteczka z jabłkami, więc skorzystałam z okazji i wypróbowałam piękny i elegancki piekarnik modułowy Franke.. ale o tym za chwilę.
Sałatka Pijana Koza
Rukolę przepłucz pod zimną, bieżącą wodą i rozłóż na półmisku. Dodaj młode listki rzodkiewki, buraka lub też ulubioną mieszankę sałat czy roszponkę. Orzechy włoskiej posiekaj drobniej i rozłóż na zieleninie. Ser kozi pokrusz na mniejsze kawałki a gruszkę umyj i pokrój w plasterki. Posiekaj natkę pietruszki. Całość polej na koniec świeżo wyciśniętym sokiem z limonki lub cytryny oraz oliwą. Sałatkę oprósz świeżo mielonym pieprzem i solą.
Składniki:
- 200 g sera koziego twarogowego
- 100 g rukoli
- 100 g roszponki lub młodych listów dowolnych warzyw
- garść natki pietruszki
- 100 g łuskanych orzechów włoskich
- 1 gruszka np. konferencja
- 4 łyżki oliwy
- sok z jednej limonki lub małej cytryny
- sól i pieprz do smaku


Ciasteczka serowe z jabłkiem
Wspaniałe, maślane, kruche i niezwykle proste ciastka z jabłuszkiem w środku. Wystarczy wszystkie składniki umieścić na stolnicy lub w misce i wyrobić na jednolite ciasto. Będzie to mąka, kostka masła, twaróg i cukier drobny. Z ciasta uformuj kulę i zawiń w woreczek spożywczy. Woreczek z ciastem umieść w lodówce na minimum 30 minut.
Po tym czasie ciasto wyłóż na oprószony mąką blat. Rozwałkuj na grubość 1 mm i wycinaj koła. Jabłka umyj, obierz, przekrój na pół i wytnij gniazda nasienne. Połówki pokrój w plasterki grubości 2 mm. Na połówce placka serowego układaj po dwa plasterki jabłka. Placek składaj na pół. Gotowe do pieczenia ciastka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Formę z ciastkami umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wybierz środkową półkę lub półkę wyżej. Opcja pieczenia góra/dół. Ciastka piecz około 20 minut, do wyrośnięcia i zarumienia. Po przestudzeniu oprósz cukrem pudrem i podawaj.
Składniki:
- 200 g masła
- 200 g mielonego twarogu
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru drobnego
- 2 średnie i twarde jabłka
- cukier puder do oprószenia ciastek


Ciastka serowe z jabłuszkiem gotowe do pieczenia w jednym z piekarników Franke. Ustawiam temperaturę, czas i za 20 minut wyjmuję pachnący i rumiany deser gotowy do zajadania dla wszystkich uczestników warsztatów.


Jeszcze tylko odrobina cukru pudru. Potem skusiłam się też na cynamon.

Skończyłyśmy gotować w podobnym czasie. Dziewczyny testowały głównie płyty Franke. Ja skorzystałam z piekarnika. Wszyscy za to sięgaliśmy do pojemnych lodówek.. Na koniec usiedliśmy przy wspólnym stole. To był bardzo miły i pyszny dzień.. dziękuję wszystkim za wspólnie spędzony czas!

Wpis powstał przy współpracy z Firmą Franke Polska.
#Franke #makeitwonderfull