Twaróg krajanka z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej
Twaróg krajanka to produkt wyróżniający się szczególną jakością wykonania, tradycyjną recepturą oraz naturalnym składem, bez żadnych konserwantów i barwników. W 2011 r. twaróg uzyskał Certyfikat „Jakość Tradycja”.
Twaróg krajanka wyróżnia się miękką i wilgotną w dotyku konsystencją, która jest jednocześnie zwarta i jednolita. Dzięki temu ser ma wszechstronne zastosowanie, idealnie sprawdzi się zarówno jako przekąska, jak i w daniu głównym czy na kolację. Uwagę zwraca przede wszystkim kolor: wyrazista biel z delikatnym, lekko kremowym zabarwieniem oraz wysublimowany smak: lekko kwaśny, łagodny i czysty, dzięki czemu twaróg jest uwielbiany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych.
Co miało wpływ na zdobycie Certyfikatu „Jakość Tradycja”?
System „Jakość Tradycja” obejmuje produkty żywnościowe, ze szczególnym uwzględnieniem żywności regionalnej oraz tradycyjnej, która wyróżnia się naturalnym składem oraz sposobem wytwarzania.
Twaróg krajanka przygotowuje się według receptury stosowanej przez gospodynie w XIX i XX w. W jego składzie znajdziemy wyłącznie wysokiej jakości krowie mleko oraz czyste kultury bakterii mlekowych, dzięki czemu nabiał jest bogaty w witaminy, cenne minerały oraz łatwo przyswajalne białko. Kupując twaróg krajanka w kształcie kostki jest się pewnym, że spożywa się świeży nabiał o unikalnym smaku.
Podczas produkcji twarogu stosuje tradycyjne metody wytwarzania nabiału, używając w tym celu chust twarożkarskich i specjalnych pras do odciskania ziarna twarogowego.

Twaróg krajanka jest serem z tradycją, który wyróżnia się:
• zwartą konsystencją;
• świeżością;
• bogatym smakiem i zapachem;
• widocznymi ziarnami twarogowymi na przekroju struktury;
• powierzchnią z charakterystyczną fakturą chusty serowarskiej;
• naturalnymi składnikami, m.in. krowim mlekiem wprost od rolników;
• brakiem substancji konserwujących, barwiących i aromatów
Wpis zawiera lokowanie produktu.