Sernik na kruchym spodzie
Przepis na pyszny, pieczony sernik na kruchym spodzie. Do tego świeże owoce kiwi oraz kruszonka.
Czas pieczenia: 1 godzina 30 minut
Liczba porcji: 10-12
Dieta: wegetariańska
Masa serowa
- 500 gramów sera mielonego
- 50 gramów cukru
- 1 budyń waniliowy (torebka 70 gramów z cukrem)
- 2 całe jajka
Ciasto kruche
- 250 gramów mąki pszennej
- 60 gramów drobnego cukru
- 140 gramów zimnego masła
- łyżka zimnej wody
- 1 żółtko z jajka
Dodatkowo
- 3 świeże owoce kiwi
- cukier puder do oprószenia
Sernik na kruchym spodzie
Składniki na ciasto kruche wyrabiaj do ich połączenia. Uformuj w kulę i włóż na godzinę do zamrażarki.
Składniki ma masę serową dobrze wymieszaj i odstaw w misce, Ja zmiksowałam wszystko na małych obrotach.
Przygotuj okrągłą formę o średnicy 24 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia uprzednio posmarowanym masłem. Nagrzej piekarnik do 160 stopni z termoobiegiem. Kulę z ciastem wyjmij z zamrażalnika i zetrzyj na grubych oczkach prosto do formy. Zostaw około 1/3 kuli do starcia na wierzch sernika.
Delikatnie wyrównaj starte ciasto w formie, by powstała równa powierzchnia. Umieść w piekarniku na 15 minut. Wyjmij i lekko ostudź.
Obierz owoce kiwi. Pokrój w plasterki. Te mniejsze i nieforemne odłóż na potem, zaś ładne plasterki ułóż na spodzie ciasta.
Wlej masę serową. Wyrównaj. Zetrzyj na tarce resztę ciasta prosto na masę serową. Dodaj również resztki kiwi w drobnych kawałkach.
Sernik piecz dalej już w 160 stopniach przez 90 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu możesz oprószyć go cukrem pudrem.


Polecam sprawdź też mój przepis na sernik z makiem na kruchym spodzie.
Smacznego ;-)