Sernik na kruchym spodzie z owocem kiwi

Sernik na kruchym spodzie z owocem kiwi

Przepis na pyszny sernik pieczony na kruchym spodzie. Do tego świeże owoce kiwi oraz kruszonka. 

Reklama

Czas pieczenia: 1 godzina 30 minut
Ilość porcji: 10-12

Masa serowa

  • 500 gramów sera mielonego
  • 50 gramów cukru
  • 1 budyń waniliowy (torebka 70 gramów z cukrem)
  • 2 całe jajka

Ciasto kruche

  • 250 gramów mąki pszennej
  • 60 gramów drobnego cukru
  • 140 gramów zimnego masła
  • łyżka zimnej wody
  • 1 żółtko z jajka

Dodatkowo

  • 3 świeże owoce kiwi
  • cukier puder do oprószenia

Składniki na ciasto kruche wyrabiaj do ich połączenia. Uformuj w kulę i włóż na godzinę do zamrażarki.

Składniki ma masę serową dobrze wymieszaj i odstaw w misce, Ja zmiksowałam wszystko na małych obrotach.

Przygotuj okrągłą formę o średnicy 24 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia uprzednio posmarowanym masłem. Nagrzej piekarnik do 160 stopni z termoobiegiem. Kulę z ciastem wyjmij z zamrażalnika i zetrzyj na grubych oczkach prosto do formy. Zostaw około 1/3 kuli do starcia na wierzch sernika.

Delikatnie wyrównaj starte ciasto w formie, by powstała równa powierzchnia. Umieść w piekarniku na 15 minut. Wyjmij i lekko ostudź.

Obierz owoce kiwi. Pokrój w plasterki. Te mniejsze i nieforemne odłóż na potem, zaś ładne plasterki ułóż na spodzie ciasta.

Wlej masę serową. Wyrównaj. Zetrzyj na tarce resztę ciasta prosto na masę serową. Dodaj również resztki kiwi w drobnych kawałkach.

Sernik piecz dalej już w 160 stopniach przez 90 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu możesz oprószyć go cukrem pudrem.

Sernik na kruchym spodzie z owocem kiwi, 1

Sernik na kruchym spodzie z owocem kiwi, 2

Smacznego ;-)

Średnia 4.5 / 5 (13 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/10344