Sernik na kruchym spodzie z owocem kiwi

Sernik na kruchym spodzie z owocem kiwi

Porządny kawałek sernika.. kruchy spód, kiwi...

Składniki:

masa serowa
• 500 gramów sera mielonego
• 50 gramów cukru
• 1 budyń waniliowy (torebka 70 gramów z cukrem)
• 2 całe jajka

ciasto kruche
• 250 gramów mąki pszennej
• 60 gramów drobnego cukru
• 140 gramów zimnego masła
• łyżka zimnej wody
• 1 żółtko z jajka

dodatkowo:
• 3 świeże owoce kiwi
• cukier puder do oprószenia

Składniki na ciasto kruche wyrabiaj do ich połączenia. Uformuj w kulę i włóż na godzinę do zamrażarki.

Składniki ma masę serową dobrze wymieszaj i odstaw w misce, Ja zmiksowałam wszystko na małych obrotach.

Przygotuj okrągłą formę o średnicy 24 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia uprzednio posmarowanym masłem. Nagrzej piekarnik do 160 stopni z termoobiegiem. Kulę z ciastem wyjmij z zamrażalnika i zetrzyj na grubych oczkach prosto do formy. Zostaw około 1/3 kuli do starcia na wierzch sernika.

Delikatnie wyrównaj starte ciasto w formie, by powstała równa powierzchnia. Umieść w piekarniku na 15 minut. Wyjmij i lekko ostudź.

Obierz owoce kiwi. Pokrój w plasterki. Te mniejsze i nieforemne odłóż na potem, zaś ładne plasterki ułóż na spodzie ciasta.

Wlej masę serową. Wyrównaj. Zetrzyj na tarce resztę ciasta prosto na masę serową. Dodaj również resztki kiwi w drobnych kawałkach.

Sernik piecz dalej już w 160 stopniach przez 90 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu możesz oprószyć go cukrem pudrem.

sernik-na-kruchym-spodzie-z-owocem-kiwi-1

sernik-na-kruchym-spodzie-z-owocem-kiwi-2

Smacznego ;-)

Średnia 4.5 / 5 (6 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl