Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Pasta z awokado i czosnku

Pasta z awokado i czosnku

To jeden z wielu przepisów ma masło na bazie miąższu z awokado. Jest jednak wyjątkowy, lekko ostry, wytrawny. Pasta z awokado i czosnku to połączenie słonej fety i czosnku łączy maślany smak dojrzałego awokado.

Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 2-4

Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • 1 dojrzałe awokado
  • ząbek czosnku
  • 50 g twardego sera feta
  • łyżka soku z cytryny
  • Dodatkowo: świeży pieprz i olej z pestek z dyni

Pasta z awokado i czosnkiem

Awokado przetnij na pół po całości przez skórę. „Odkręć” od siebie obie połówki. W jednej zostanie pestka. Wyjmij ją. Łyżką wydrąż miąższ z obu połówek – prosto do miski.

Ząbek czosnku przepuść przez praskę do miski z awokado. Dodaj pokruszoną fetę oraz sok z cytryny. Przy pomocy ręcznego blendera połącz składniki na gładką masę. Gotowe masło możesz oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i polać olejem.

Pasta z awokado i czosnku, 1

Taka pasta będzie idealna na kanapki, krakersy, z grissini..
Smacznego.
Średnia 4.7 / 5 (197 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Pasta z awokado i czosnku

Super pyszna i prosta do zrobienia pasta z awokado i czosnkiem. W tym przepisie smak pasty lekko zaostrzyłam dodając ząbek czosnku. Dodatkowo pasta z awokado i fety jest bardziej słona i wyraźna przez użycie słonej fety. Świetna jest też kremowa pasta z awokado i jajkiem. Jeśli zaś lubisz klasyczne przepisy a do tego uwielbiasz, gdy prezentują się cudnie, to zapraszam po przepis coś boskiego. Moja pasta z awokado powinna Ci posmakować. Zapraszam też po mój sprawdzony przepis na guacamole w wersji podstawowej oraz na bogato.