Nie marnujmy jedzenia "Światowy Dzień żywności"
Całkowita strata części jadalnych produktów na Świecie wynosi 1,3 mld ton rocznie* W Polsce zaś marnuje się blisko 9 mln ton żywności.**
Każdy Polak wyrzuca około 52 kg żywności rocznie. Dane te sytuują Polskę na piątej pozycji państw marnujących żywność w Unii Europejskiej za Wielką Brytanią, Niemcami, Francją i Holandią.
16 października obchodzimy Światowy Dzień Żywności. To dobry moment, by przeprowadzić rachunek sumienia i zastanowić się, ile jedzenia wyrzucamy dzień w dzień i co zrobić, by temu zapobiec.
Po raz kolejny do akcji edukacyjnej prowadzonej przez Banki Żywności włączyła się Akademia Kulinarna Whirlpool na czele z jej szefem, Marco Ghia. W tym roku i ja wraz z innymi Blogerami oraz Dziennikarzami miałam przyjemność uczestniczyć w tym wydarzeniu.

Dobre nawyki wynosimy z domu i to tu kształtujemy nasze życiowe postawy, szczególnie w kwestii podejścia do jedzenia. Co do tego zgodni są wszyscy, którzy wzięli udział w tegorocznej odsłonie akcji „Nie marnuj jedzenia”.
Aby nagłośnić problem, Marco Ghia zaprosił do wspólnego gotowania kilka znanych osób, które podzieliły się swoimi uwagami i radami dotyczącymi planowania zakupów, przechowywania i kreatywnego wykorzystania resztek jedzenia. W gronie gwiazd, które zadeklarowały wsparcie dla projektu, znaleźli się: pani Prezydentowa Jolanta Kwaśniewska, Stefano Terrazzino (tancerz), Kamila Szczawińska (modelka), aktorzy Magdalena Lamparska i Maciej Stuhr, projektanci mody duet Bizuu i Michał Szulc, a także bloger modowy Ekskluzywny Menel oraz bloger kulinarny Bartek Kieżun (Krakowski Makaroniarz).
Zachęcam Was do obejrzenia wszystkich filmów. W szczególności polecam leczo autorstwa Pani Prezydentowej Jolanty Kwaśniewskiej.
[embed]https://www.youtube.com/watch?v=ThcgltO4m-8[/embed]
Co najczęściej wyrzucają Polacy:
wędliny - 43%
pieczywo - 36%
warzywa - 32%
owoce - 27%
jogurty - 23%
ziemniaki - 20%
mięso - 17%
mleko - 17%
ser - 12%
ryby - 8%
dania gotowe - 8%
jaja - 4%
Najczęstsze przyczyny wyrzucania żywności:
przegapienie terminu przydatności do spożycia - 38%
zbyt duże zakupy - 15%
zbyt duże porcje posiłków - 13%
niewłaściwe przechowywanie żywności - 11%
zakup złego jakościowo produktu - 9%
produkt lub danie jest niesmaczne - 6%
brak pomysłów na wykorzystywania resztek - 3%
brak listy na zakupy - 2%
Oto kilka uniwersalnych rad:
• Przed wyjściem na zakupy przejrzysz szafki i lodówkę. Sprawdź daty ważności produktów i poukładaj je tak, by te z najdłuższą datą stały głębiej.
• Segreguj jedzenie na półkach, by zawsze było widać co na nich jest
• Układaj żywność według "klucza" - makarony razem, kasze razem.
• Nie kupuj produktów, których je jada lub nie może jeść Twoja Rodzina
• Na zakupy wychodź z domu z gotową listą
• Nie wychodź na zakupy głody :-)
• W sklepie czytaj etykiety i sprawdzaj daty ważności produktów
• Nie kupuj produktów tylko dlatego, że są na promocji. Zazwyczaj ich nie potrzebujesz.
• Zastanów się czego zawsze używasz w kuchni. Niech będą to pierwsze produkty na Twojej liście
• Bądź kreatywny w kuchni :-)

Na warsztatach zajęliśmy się "przedłużeniem życia owoców" poprzez zamknięcie ich w słoikach :-)


KONFITURA Z DYNI
Składniki:
• 1.5 kg dojrzałej dyni
• 200 g wody
• 3 cytryny (pokrojone na cienkie plasterki)|
• 100 g startego imbiru
• 300 g cukru
• 10 g pieprzu gruboziarnistego
Sposób przygotowania:
Dynię kładziemy na wyłożoną papierem do pieczenia formę i pieczemy przez godzinę w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Wkładamy do garnka imbir, pieprz, cytryny i zalewamy wodą. Mieszankę doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy na małym ogniu przez następne 15 minut. Dodajemy cukier i miąższ dyni, a potem podkręcamy ogień, znowu doprowadzając mieszankę do wrzenia. Po minucie zdejmujemy garnek z ognia i zostawiamy go do wystudzenia (bez przykrycia) na 10 minut, po czym za pomocą drewnianej łyżeczki rozlewamy mieszankę do wysterylizowanych słoików, które dokładnie zakręcamy.



KONFITURA ZE ŚLIWEK Z OCTEM JABŁKOWYM
Składniki:
• 3 kg śliwek (przekrojonych na pół, bez pestki)
• 150 g cukru (tylko jeśli jest to niezbędne – zależy, jak dojrzałe są śliwki)
• 50 g cukru (do użycia na końcu przepisu)
• 60 ml octu jabłkowego
• 50 ml wody
• 10 g rozmarynu
• szczypta goździków w proszku
• szczypta cynamonu w proszku
• 40 ml rumu
Sposób przygotowania:
W formie do pieczenia (najlepiej, gdyby była niska i szeroka) mieszamy śliwki z wodą, cukrem (jeśli to konieczne), rozmarynem, octem i przyprawami w proszku. Całość doprowadzamy do wrzenia, po czym wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika (na najniższą półkę) na około 1.5 godziny, co jakiś czas mieszając. Po upływie tego czasu wyjmujemy formę i przelewamy mieszankę do garnka, dolewamy rum i całość doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy ogień i dodajemy 50 g cukru. Wyjmujemy rozmaryn i wlewamy gorącą mieszankę do słoików.

Na naszym stole znalazło się również wiele innych dań z resztek warzyw, ziemniaków, czy makaronu.


Temat spotkania był poważny, jednak nie zabrakło czasu na coś słodkiego oraz żarty :-)
[caption id="attachment_3081" align="alignnone" width="535"]
Źródło tabelki: cojesc.net[/caption]Jestem bardzo ciekawa jakie są Wasze sposoby na to, by nie marnować jedzenia!
Piszcie w komentarzach :-)
-----
*(Według raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa FAO (2013)
** (dane Eurostatu z 2006 roku, opublikowane w raporcie Komisji Europejskiej w październiku 2010 roku).
Fragmenty tekstu pochodzą z raportu Federacji Polskich Banków Żywności oraz informacji prasowych Akademii Kulinarnej Whirlpool.