Nie marnujmy jedzenia "Światowy Dzień żywności"

Nie marnujmy jedzenia "Światowy Dzień żywności"

Średnia 0.0 / 5 (0 głosów)     Oceń!

Całkowita strata części jadalnych produktów na Świecie wynosi 1,3 mld ton rocznie* W Polsce zaś marnuje się blisko 9 mln ton żywności.**

Każdy Polak wyrzuca około 52 kg żywności rocznie. Dane te sytuują Polskę na piątej pozycji państw marnujących żywność w Unii Europejskiej za Wielką Brytanią, Niemcami, Francją i Holandią.

[caption id="attachment_3061" align="alignnone" width="1000"]nie-marnujmy-jedzenia-swiatowy-dzien-zywnosci-1 Gospodarz i Kucharz Marco Ghia oraz Prezes Federacji Banków Żywności Marek Borowski[/caption]

16 października obchodzimy Światowy Dzień Żywności. To dobry moment, by przeprowadzić rachunek sumienia i zastanowić się, ile jedzenia wyrzucamy dzień w dzień i co zrobić, by temu zapobiec.

Po raz kolejny do akcji edukacyjnej prowadzonej przez Banki Żywności włączyła się Akademia Kulinarna Whirlpool na czele z jej szefem, Marco Ghia. W tym roku i ja wraz z innymi Blogerami oraz Dziennikarzami miałam przyjemność uczestniczyć w tym wydarzeniu.

 nie-marnujmy-jedzenia-swiatowy-dzien-zywnosci-2                                                                                            

Dobre nawyki wynosimy z domu i to tu kształtujemy nasze życiowe postawy, szczególnie w kwestii podejścia do jedzenia. Co do tego zgodni są wszyscy, którzy wzięli udział w tegorocznej odsłonie akcji „Nie marnuj jedzenia”.

Aby nagłośnić problem, Marco Ghia zaprosił do wspólnego gotowania kilka znanych osób, które podzieliły się swoimi uwagami i radami dotyczącymi planowania zakupów, przechowywania i kreatywnego wykorzystania resztek jedzenia. W gronie gwiazd, które zadeklarowały wsparcie dla projektu, znaleźli się: pani Prezydentowa Jolanta Kwaśniewska, Stefano Terrazzino (tancerz), Kamila Szczawińska (modelka), aktorzy Magdalena Lamparska i Maciej Stuhr, projektanci mody duet Bizuu i Michał Szulc, a także bloger modowy Ekskluzywny Menel oraz bloger kulinarny Bartek Kieżun (Krakowski Makaroniarz).

Zachęcam Was do obejrzenia wszystkich filmów. W szczególności polecam leczo autorstwa Pani Prezydentowej Jolanty Kwaśniewskiej.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=ThcgltO4m-8[/embed]

Co najczęściej wyrzucają Polacy:
wędliny - 43%
pieczywo - 36%
warzywa -  32%
owoce - 27%
jogurty - 23%
ziemniaki - 20%
mięso - 17%
mleko - 17%
ser - 12%
ryby - 8%
dania gotowe - 8%
jaja - 4%

Najczęstsze przyczyny wyrzucania żywności:
przegapienie terminu przydatności do spożycia - 38%
zbyt duże zakupy - 15%
zbyt duże porcje posiłków - 13%
niewłaściwe przechowywanie żywności - 11%
zakup złego jakościowo produktu - 9%
produkt lub danie jest niesmaczne - 6%
brak pomysłów na wykorzystywania resztek - 3%
brak listy na zakupy - 2%

Oto kilka uniwersalnych rad:
• Przed wyjściem na zakupy przejrzysz szafki i lodówkę. Sprawdź daty ważności produktów i poukładaj je tak, by te z najdłuższą datą stały głębiej.
• Segreguj jedzenie na półkach, by zawsze było widać co na nich jest
• Układaj żywność według "klucza" - makarony razem, kasze razem.
• Nie kupuj produktów, których je jada lub nie może jeść Twoja Rodzina
• Na zakupy wychodź z domu z gotową listą
• Nie wychodź na zakupy głody :-)
• W sklepie czytaj etykiety i sprawdzaj daty ważności produktów
• Nie kupuj produktów tylko dlatego, że są na promocji. Zazwyczaj ich nie potrzebujesz.
• Zastanów się czego zawsze używasz w kuchni. Niech będą to pierwsze produkty na Twojej liście
• Bądź kreatywny w kuchni :-)

nie-marnujmy-jedzenia-swiatowy-dzien-zywnosci-3

Na warsztatach zajęliśmy się "przedłużeniem życia owoców" poprzez zamknięcie ich w słoikach :-)

nie-marnujmy-jedzenia-swiatowy-dzien-zywnosci-4

nie-marnujmy-jedzenia-swiatowy-dzien-zywnosci-5

KONFITURA Z DYNI

Składniki:

• 1.5 kg dojrzałej dyni
• 200 g wody
• 3 cytryny (pokrojone na cienkie plasterki)|
• 100 g startego imbiru
• 300 g cukru
• 10 g pieprzu gruboziarnistego

Sposób przygotowania:

Dynię kładziemy na wyłożoną papierem do pieczenia formę i pieczemy przez godzinę w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Wkładamy do garnka imbir, pieprz, cytryny i zalewamy wodą. Mieszankę doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy na małym ogniu przez następne 15 minut. Dodajemy cukier i miąższ dyni, a potem podkręcamy ogień, znowu doprowadzając mieszankę do wrzenia. Po minucie zdejmujemy garnek z ognia i zostawiamy go do wystudzenia (bez przykrycia) na 10 minut, po czym za pomocą drewnianej łyżeczki rozlewamy mieszankę do wysterylizowanych słoików, które dokładnie zakręcamy.
nie-marnujmy-jedzenia-swiatowy-dzien-zywnosci-6

nie-marnujmy-jedzenia-swiatowy-dzien-zywnosci-7

nie-marnujmy-jedzenia-swiatowy-dzien-zywnosci-8

KONFITURA ZE ŚLIWEK Z OCTEM JABŁKOWYM

 Składniki:

• 3 kg śliwek (przekrojonych na pół, bez pestki)
• 150 g cukru (tylko jeśli jest to niezbędne – zależy, jak dojrzałe są śliwki)
• 50 g cukru (do użycia na końcu przepisu)
• 60 ml octu jabłkowego
• 50 ml wody
• 10 g rozmarynu
• szczypta goździków w proszku
• szczypta cynamonu w proszku
• 40 ml rumu

Sposób przygotowania:

W formie do pieczenia (najlepiej, gdyby była niska i szeroka) mieszamy śliwki z wodą, cukrem (jeśli to konieczne), rozmarynem, octem i przyprawami w proszku. Całość doprowadzamy do wrzenia, po czym wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika (na najniższą półkę) na około 1.5 godziny, co jakiś czas mieszając. Po upływie tego czasu wyjmujemy formę i przelewamy mieszankę do garnka, dolewamy rum i całość doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy ogień i dodajemy 50 g cukru. Wyjmujemy rozmaryn i wlewamy gorącą mieszankę do słoików.


nie-marnujmy-jedzenia-swiatowy-dzien-zywnosci-9

Na naszym stole znalazło się również wiele innych dań z resztek warzyw, ziemniaków, czy makaronu.

nie-marnujmy-jedzenia-swiatowy-dzien-zywnosci-10

nie-marnujmy-jedzenia-swiatowy-dzien-zywnosci-11

Temat spotkania był poważny, jednak nie zabrakło czasu na coś słodkiego oraz żarty :-)

[caption id="attachment_3081" align="alignnone" width="535"]nie-marnujmy-jedzenia-swiatowy-dzien-zywnosci-12 Źródło tabelki: cojesc.net[/caption]

Jestem bardzo ciekawa jakie są Wasze sposoby na to, by nie marnować jedzenia!
Piszcie w komentarzach :-)

 

-----
*(Według raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa FAO (2013)
** (dane Eurostatu z 2006 roku, opublikowane w raporcie Komisji Europejskiej w październiku 2010 roku).

Fragmenty tekstu pochodzą z raportu Federacji Polskich Banków Żywności oraz informacji prasowych Akademii Kulinarnej Whirlpool.

 

Zdrowo zakręcona
2016-10-16 17:25
Niesamowita inicjatywa. Będą też zdjęcia gotowych przetworów?
Ania
2016-10-17 09:48
Tak, dodam je niebawem :-)
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-10-16 17:41
Straszne, że ludzie kupują żywność ponad miarę :( My zawsze byłyśmy uczone aby nie marnować jedzenia i szczególnie teraz na studiach staramy się tego nie robić.
Ania
2016-10-17 09:49
To dobrze.. ważny i zdrowy nawyk.
Ula z prostoofinansach
2016-10-16 18:18
Niestety zdarza mi się wyrzucić żywność, szczególnie wędlinę której i tak bardzo nie wiele kupujemy. Na pewno wyrzucam znacznie mniej niż wynosi średnia. Ale jednak jest z czym walczyć. Świetny post, super pomysły jak sobie radzić. Kreatywność w kuchni się przydaje. Tak jak piszesz można też robić przetwory, albo mrozić żywność.
Ania
2016-10-17 09:49
Dokładnie tak Ulu.. myślę, że każdy z nas powinien się zastanowić i wprowadzić kilka dobrych dla zdrowia, kieszeni i środowiska nawyków oszczędzania.
Włodek
2016-10-16 22:24
Piękna inicjatywa, fajnie że bierzesz w tym udział, uświadamiasz jak kupować, co sprawdzać, ile kupować. CO robić z resztkami, z produktami bliskimi terminom przydatności, dzięki Ci za to, Akademii Kulinarnej Whirlpool oraz Polskim Bankom Żywności.
Ania
2016-10-17 09:50
:-) Bardzo mi miło <3
Marina
2016-10-22 09:31
Takich postow trzeba wiecej, wiecej reklam, informacji, aby ludzi zaczac uswiadamiac i przypominac im z kazdej strony, bo statystyki rzeczywiscie sa nieciekawe. Nie chce mowic, ze ja z tych, ktorzy nie marnuja, bo zawsze cos sie wyrzuci, ale nie w takim stopniu. Moj piekarnik jest pelen suchego chleba (bedzie bulka tarta), zwiedniete warzywa czy liscie zje krolik, a obiad przeciez mozna schowac do lodowki i odgrzac nie raz. Poza tym prawie wszystko mozemy zamrozic. To takie proste. Ale zyjemy w dobie konsumpcjonizmu i stac nas na to, aby wybierac i wyrzucac, a szkoda. Bardzo dobry post, pozdrawiam serdecznie.
Ania
2016-10-22 13:24
Dziękuję Ci Marino.. U mnie też w domu są zjadacze resztek zielonych.. świnki morskie. Czasem totalne resztki zajada pies, zaś skrawki kot ;-)
Żaneta Bomba
2016-10-22 16:30
Genialne warsztaty! Sama bym wzięła w nich udział :) My nie marnujemy żywności zbyt wiele. Czerstwy chleb zanosimy osiedlowym kaczuszkom :)
Ania
2016-10-23 10:52
Super Żaneto.. Wiesz, kaczki jedzą wszystko co im się przyniesie, jednak pieczywo nie jest dobre dla ich zdrowia. Lepiej przynieść im jakieś zboże i wysypać.
Sarna
2016-10-22 16:46
Ja mam raczej nawyk w drugą stronę - wykorzystuję w kuchni to co wiele osób wyrzuca np liście kalafiora albo nać marchewki itp. Pamiętam jak kilka lat temu miałam mole spożywcze i musiał wówczas pozbyć się dużych zapasów kasz, strączków i ziaren :(
Ania
2016-10-23 10:54
Pięknie Kasiu.. u nas tez sąsiad miał mole i wyrzucił bardzo dużo jedzenia.. Może ptakom by nie zaszkodziło.