Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Gnocchi ze szpinakiem

Gnocchi ze szpinakiem

Gnocchi ze szpinakiem to prosty, pyszny i piękny obiad z domowymi kluskami gnocchi, które bardzo przypominają nasze polskie kopytka. Bez mięsa za to z sosem serowym. Perfekcyjny smak.

To jedna propozycji na romantyczną kolację we włoskim stylu. Być może na rocznicę, lub walentynki?

Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: dla 2 osób

Dieta: wegetariańska

Składniki na gnocchi

  • 400 g ziemniaków
  • 1 jajko
  • 150 g mąki
  • szczypta soli

Składniki na szpinak z sosem

  • 200 g szpinaku młodego typu baby
  • 100 ml śmietanki słodkiej 30 %
  • 80 g sera pleśniowego
  • 200 g orzechów włoskich bez łupiny
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • spory ząbek czosnku

Dodatkowo

  • mąka na stolicę do podsypywania klusek, sól, oliwa z oliwek

Gnocchi ze szpinakiem

Zobacz też film na moim kanale YouTube

Obierz ziemniaki i umieść je w garnku z gotującą się, osoloną wodą. Gotuj do miękkości. Odlej ziemniaki i przepuść przez praskę lub zmiel w maszynce na gładkie puree. Po lekkim przestudzeniu masy ziemniaczanej dodaj jajko, mąkę oraz pół płaskiej łyżeczki soli. Wyrabiaj ciasto do momentu, gdy stanowić będzie jednolitą, zwartą masę.

Przygotuj stolnicę lub zwykłą drewnianą deskę i oprósz ją mąką. Uformuj z ciasta cienki wałek o średnicy około 2 cm i podziel do nożem na kawałki wielkości typowych kopytek. Formuj kluski na widelcu. Wstaw w garnku wodę do gotowania klusek. Gdy woda zacznie się gotować, posól ją lekko. Do wrzącej wody wkładaj kluski. Czekaj aż wypłyną na powierzchnię. Po około 30 sekundach możesz je wyłowić, używając do tego łyżki cedzakowej.

Na nagrzaną patelnię wlej trochę oliwy - wystarczą 2 łyżki. Pomidory oraz szpinak przepłucz w zimnej wodzie i lekko osusz ręcznikiem papierowym. Na patelnię dodaj połówki pomidorków oraz orzechy włoskie. Podsmażaj je przez 3 minuty. Dodaj pokrojony w kostkę ser pleśniowy, szpinak oraz śmietankę. Całość wymieszaj i duś bez przykrycia jeszcze 2 minuty.

Gnocchi wyłóż na talerze i przykryj sosem z dodatkami. 

Gnocchi ze szpinakiem, 1

Gnocchi ze szpinakiem, 2

Wypróbuj też mój przepis na tradycyjne, włoskie gnocchi oraz pyszne domowe kopytka.

Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (168 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania