Gjuwecz - halibut pieczony z dzikim ryżem i fasolką
Gjuwecz to zarówno nazwa glinianego naczynia, jak i przyrządzanej w nim potrawy. Bałkańskie potrawy pieczone i podawane w ręcznie wyrabianym z górskiej gliny naczyniu są wyborne. Smaki przechodzą przez całą potrawę, mieszają się, tworząc niesamowitą kompozycję!
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 1 godzina 30 minut
Liczba porcji: 8
Dieta: bezglutenowa
Składniki
- 0,5 kg filetu z halibuta bez skóry
- szklanka, suchego dzikiego ryżu
- szklanka wody
- 0,5 kg zielonej fasolki szparagowej
- pełna łyżka masła np. klarowanego
- łyżeczka soli
- przyprawy do ryby: po łyżeczce bazylii, kminku, zielonego pieprzu oraz szczypta soli
Do czystego gjuweczu wsyp ryż. Zalej go wodą. Fasolkę umyj i odetnij końce. Umieść na ryżu. Rozłóż masło oraz posyp wszystko solą.
Rybę umyj, osusz ręcznikiem papierowym i obsyp przyprawami. Możesz podzieli ją na mniejsze kawałki. Ułóż na fasoli.
Gjuwecz przykryj przykrywką i wstaw do zimnego piekarnika. Ustaw temperaturę na 190 stopni i zostaw garnek w piekarniku na 1,5 godziny :-)
Warto dodać, że w rączce przykrywki znajduje się otwór. Podczas pieczenia wydostaje się przez niego nadmiar wody w postaci pary. Dzięki temu potrawa po upieczeniu ma idealną konsystencję :-)
*Wpis zawiera lokowanie produktu