Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Gjuwecz - halibut pieczony z dzikim ryżem i fasolką

Gjuwecz - halibut pieczony z dzikim ryżem i fasolką

Gjuwecz to zarówno nazwa glinianego naczynia, jak i przyrządzanej w nim potrawy. Bałkańskie potrawy pieczone i podawane w ręcznie wyrabianym z górskiej gliny naczyniu są wyborne. Smaki przechodzą przez całą potrawę, mieszają się, tworząc niesamowitą kompozycję!

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 1 godzina 30 minut
Liczba porcji: 8

Dieta: bezglutenowa

Składniki

  • 0,5 kg filetu z halibuta bez skóry
  • szklanka, suchego dzikiego ryżu
  • szklanka wody
  • 0,5 kg zielonej fasolki szparagowej
  • pełna łyżka masła np. klarowanego
  • łyżeczka soli
  • przyprawy do ryby: po łyżeczce bazylii, kminku, zielonego pieprzu oraz szczypta soli

Do czystego gjuweczu wsyp ryż. Zalej go wodą. Fasolkę umyj i odetnij końce. Umieść na ryżu. Rozłóż masło oraz posyp wszystko solą.

Rybę umyj, osusz ręcznikiem papierowym i obsyp przyprawami. Możesz podzieli ją na mniejsze kawałki. Ułóż na fasoli.

Gjuwecz - halibut pieczony z dzikim ryżem i fasolką, 1

Gjuwecz przykryj przykrywką i wstaw do zimnego piekarnika. Ustaw temperaturę na 190 stopni i zostaw garnek w piekarniku na 1,5 godziny :-)

Gjuwecz - halibut pieczony z dzikim ryżem i fasolką, 2
Gjuwecz - halibut pieczony z dzikim ryżem i fasolką, 3
Gjuwecz - halibut pieczony z dzikim ryżem i fasolką, 4
Gjuwecz - halibut pieczony z dzikim ryżem i fasolką, 5


Warto dodać, że w rączce przykrywki znajduje się otwór. Podczas pieczenia wydostaje się przez niego nadmiar wody w postaci pary. Dzięki temu potrawa po upieczeniu ma idealną konsystencję :-)

*Wpis zawiera lokowanie produktu

Średnia 4.8 / 5 (30 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania