Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Pesto z kolendry

Pesto z kolendry

Fantastyczne, intensywnie zielone i aromatyczne domowe pesto z kolendry. Kompozycja o wyraźnym, świeżym lekko cytrusowym smaku. Do tej pasty nie użyłam czosnku, by zachować lekkość i balans smaków śródziemnomorskich.

Pesto idealnie sprawdzi się do:
- makaronów
- klusek/kopytek
- białych mięs i owoców morza
- lekkich sałatek

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 200 g pasty

Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • pęczek świeżej kolendry min. 80 g
  • garść orzeszków pini - około 50 g
  • 50 ml oliwy lub innego oleju roślinnego
  • 40 g twardego sera typu parmezan
  • łyżka soku z cytryny
  • przyprawy: po pół płaskiej łyżeczki pieprzu oraz soli

Pesto z kolendry

Ser zetrzyj na drobnej tarce, by było go potem łatwiej połączyć z pastą z kolendry.

Kolendrę przepłucz pod zimną wodą i poszatkuj (razem z ogonkami). Umieść w misie melaksera (może być też mały rondelek i ręczny blender). Dodaj orzechy pini i oliwę. Jeśli nie przepadasz za wyraźnym smakiem oliwy, sięgnij po neutralne smaki - olej ryżowy, rzepakowy, z pestek winogron..

Całość miksuj na jednolitą papkę. Dodaj ser, sól i pieprz (u mnie biały) oraz sok z cytryny i jeszcze chwilę miksuj pesto.

Jeśli nie planujesz użyć go od razu, polecam przełożyć pesto do słoiczka. Na wierzchu polać oliwą, by na dłużej zachować świeżość składników.

Pesto z kolendry, 1

Pesto z kolendry, 2


Gorąco polecam też przepis na klasyczne pesto bazyliowe. Idealne do wykorzystania w przepisach kuchni włoskiej, jak aromatyczny makaron z pesto. Jeżeli lubisz makarony to zobacz też jak zrobić idealny makaron carbonara.

Smacznego.
Średnia 4.9 / 5 (99 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania