Sortuj: data publikacji popularność
Ciasto na maślance

Ciasto na maślance

Wilgotny, prosty i pyszny deser do kawy lub herbaty.. Ciasto na maślance z chrupiącą kruszonką bardzo przypomina puszyste ciasto drożdżowe. Długo zachowuje świeżość. Można je też zabrać do pracy lub do szkoły.

To sprawdzony przepis na ciasto maślankowe, które polecam wzbogacić o dodatek owoców, dżemu lub syropu. Kilka plasterków jabłka lub gruszki wyłożone na ciasto przed kruszonką wzbogaci smak maślankowca. 

Czytaj dalej: Ciasto na maślance
Faworki z ciasta francuskiego

Faworki z ciasta francuskiego

Faworki z ciasta francuskiego to jeden z lepszych pomysłów na najszybszy deser z piekarnika. Przepis jest banalnie prosty, a faworki chrupiące, delikatne, świeże i super pyszne! Dzieci je uwielbiają.

Takie faworki zapewne nie raz uratują sytuację, gdy na szybko trzeba przygotować coś słodkiego. Są super na przyjęcia, w szczególności jako deser na Tłusty Czwartek oraz na Sylwestra. Cudowne są również faworki z mascarpone, w których ciasto wyrabiasz samodzielnie. 

Czytaj dalej: Faworki z ciasta francuskiego
Racuchy na maślance

Racuchy na maślance

Racuchy na maślance są puszyste i pyszne! Zaskoczyły mnie prostotą wykonania i niezwykłym smakiem. Jestem zachwycona tym przepisem i każdego gorąco zachęcam do zrobienia tych magicznych placków. Warto!

- bez miksera
- proste i tanie składniki
- bez drożdży
- super puszyste
- nie opadają
- smakują jak pączki

Czytaj dalej: Racuchy na maślance
Sernik z mascarpone

Sernik z mascarpone

Jeśli planujesz upiec dobre, a do tego proste i piękne ciasto..to sernik z mascarpone będzie idealnym wyborem. Aby go zrobić wystarczy bowiem wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać i przelać do formy. 

Pyszny krem czekoladowy, który dodajesz po upieczeniu sernika oraz kolorowe owoce, to dodatki które sprawiają, że sernik jest jeszcze pyszniejszy. Dosłownie je się go oczami!

Czytaj dalej: Sernik z mascarpone
Lody kawowe

Lody kawowe

Lody! Latem chłodzą a zimą cudownie rozpieszczają. Domowe lody o smaku kawy to prawdziwa rozkosz. Mój przepis na lody kawowe składa się tylko z trzech składników. Nie musisz mieć nawet maszynki do lodów. Super!

A takich właśnie przepisów na lody naturalne znajdziesz u mnie sporo. Lody solony karmel to bardzo popularny smak, po który sięgają prawie wszyscy. Z owocowych będzie to klasyczna truskawka, czyli aksamitne i super mleczne lody truskawkowe

Czytaj dalej: Lody kawowe
Reklama
Sernik wiedeński

Sernik wiedeński

Sernik wiedeński to król wśród serników. Tradycyjnie piecze się go bez spodu, z dużą ilością jajek i z tłustym twarogiem mielonym. A co najlepsze, ten wyjątkowo smaczny sernik prawie nie opada po upieczeniu.

Zapraszam po mój sprawdzony przepis, który polecam z całego serca. 

Czytaj dalej: Sernik wiedeński
Lody solony karmel

Lody solony karmel

Super hit wśród lodów naturalnych - lody solony karmel to ostatnio najlepszy przepis na szybkie, pyszne domowe lody. Te lody zrobisz bez jajek, bez użycia maszynki do lodów i bez mieszania w trakcie mrożenia. 

Uwielbiam robić domowe lody. Dokładnie wiem jakie składniki dodaję do swoich lodów. Lody naturalne są świeże i pyszne. Okazuje się też, że zrobienie lodów w warunkach domowych może być niezwykle proste i przyjemne. Zerknij koniecznie na przepis na lody jagodowe. Ten smak lodów owocowych ciężko pobić! 

Czytaj dalej: Lody solony karmel
Ciastka francuskie

Ciastka francuskie

Warto mieć w domu ciasto francuskie. Można z niego w kilka minut wyczarować pyszne ciastka francuskie z dowolnym nadzieniem. Tym razem proponuję truskawki z cukrem i cynamonem.. cudownie pachną i smakują!

Jeśli nie masz owoców wystarczy, że wysmarujesz ciasto dżemem lub marmoladą. Podczas pieczenia ciastka rosną i pięknie się rumienią. Aż miło patrzeć!

Czytaj dalej: Ciastka francuskie
Racuchy drożdżowe tradycyjne

Racuchy drożdżowe tradycyjne

Pachnące i bardzo tradycyjne racuchy drożdżowe. Racuszki wychodzą niesamowicie puszyste i delikatne. Najczęściej szykuję je w weekendy. Zapach placków na drożdżach budzi nawet największych śpiochów. 

Bardzo gorąco je polecam. To super łatwe racuchy drożdżowe, które smażę/piekę na patelni praktycznie bez tłuszczu. Można je więc złapać w rękę i zajadać bez obawy o zatłuszczenie wszystkiego dookoła. Racuszki drożdżowe można też zabrać na wycieczkę czy do śniadaniówki do pracy, czy szkoły.

Czytaj dalej: Racuchy drożdżowe tradycyjne
Reklama