Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Zupa z kamienia

Zupa z kamienia

Sopa de Pedra - portugalska zupa z kamienia.Pamiętam tę legendę z dzieciństwa. Miałam w domu książkę z baśniami i legendami, wśród których była własnie "Zupa z kamienia"... bardzo mi się podobała :-)

Czas przygotowania: 1 godzina 10 minut
Liczba porcji: 6-8

Dieta: bezglutenowa

Składniki

  • pętko kiełbasy - około 200 g
  • mała cebula
  • żółta papryka
  • 3 marchewki
  • 4 pieczarki
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 większe ziemniaki - około 500 g
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka soli, słodkiej papryki i odrobina czarnego pieprzu

Przeczytajcie:
Głodny i zmęczony człowiek zapukawszy do drzwi pewnego portugalskiego domostwa, wskazał mieszkańcom trzymany w ręku kamień i zapytał nieśmiało, czy mógłby ugotować z owego kamienia zupę... Zaintrygowani gospodarze zgodzili się. Zaprosili wędrowca do kuchni i z ciekawością obserwowali osobliwe gotowanie. Mnich umył swój kamień, następnie wrzucił go do garnka z wodą, a żeby nieco ulepszyć smak zupy poprosił panią domu o odrobinę oliwy. Następnie o trochę mięsa, ziemniaków, grochu, a także o szczyptę kolendry i innych przypraw.

Kiedy pyszna, aromatyczna zupa była już gotowa, mnich zjadł ją ekspresowo i z wielkim smakiem, na dnie pozostawiając tylko kamień. „Co teraz z tym kamieniem?”, dopytywali się gospodarze. „Dzięki niemu znowu zjem do syta w progach jakichś miłych ludzi…” – odpowiedział wędrowiec.

Ta przypowieść rozsławiła Sopa de Pedra, która z powodzeniem jest serwowana do dziś. Smaczna, sycąca zupa "z kamienia" cieszy się wielkim uznaniem, była nawet jednym z finalistów “7 cudów gastronomii w Portugalii”**

Sopa de pedra

Tak naprawdę zupę robimy z tego, co uda nam się znaleźć w lodówce i spiżarce. Ważne jest, by znalazły się w niej boczek lub kiełbasa oraz ziemniaki :-)

Kiełbasę, obraną marchewkę oraz czosnek i cebulę pokrój w plasterki. Obierz pieczarki i ziemniaki i również pokrój je na dowolne kawałki. Wszystko umieść w garnku z dodatkiem oliwy i podsmażaj 30 minut, co parę minut mieszając drewnianą łyżką.

Do garnka wlej 1-1,5 litra wody. (Z 1 l wody będzie gęstsza, bardziej gulaszowa) Dodaj łyżeczkę soli, pieprz oraz słodką paprykę. Gotuj zupę pod przykryciem na średniej mocy palnika przez kolejnych 30 minut.

Zupa z kamienia, 1
Zupa z kamienia, 2

Już na talerzu dodaj świeży lubczyk - idealnie pasuje do zup gotowanych na kiełbasie :-)

Jeżeli lubisz ciekawe zupy koniecznie sprawdź też mój przepis na japoński ramen.

Smacznego!

** Źródło fragmentu: www.abcportugalia.pl

Średnia 4.8 / 5 (119 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania