Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Zupa pęczakowa

Zupa pęczakowa

To bardzo prosta, delikatna i smaczna zupa gotowana na szyi z indyka. Polecam szczególnie dla Dzieci.. moje ją uwielbiają :-)

Czas przygotowania: 2 godziny
Liczba porcji: 6-8

Dieta: bezglutenowa

Składniki

  • 1,5 litra wody
  • duża szyja indycza
  • duża marchewka
  • korzeń pietruszki
  • kawałek pora - 10 cm
  • 5 srednich ziemniaków
  • torebka pęczaku (100 g)
  • płaska łyżeczka soli i szczypta pieprzu
  • koperek

Do garnka wlej 1,5 litra wody. Szyję z indyka umyj i umieść w garnku. Marchewkę i pietruszkę umyj i obierz. Pora przepłucz i umieść w garnku z marchewką i pietruszką. Gotuj wszystko 1,5 godziny na małej mocy palnika. 

Wyjmij szyję i warzywa z garnka. Odłóż na bok, by ostygły. W tym czasie obierz i pokrój w kostkę ziemniaki. Dodaj do wywaru razem z solą i pieprzem.

Pietruszkę i marchewkę pokrój w plasterki i umieść ponownie w garnku. Z szyi zdejmij mięso i również dodaj do zupy. Po 10 minutach gotowania wsyp torebkę suchego pęczaku (nie płucz go wcześniej). Zupę gotuj jeszcze 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.


Zupa pęczakowa, 1
Zupa pęczakowa, 2


Smacznego :-)

Średnia 4.8 / 5 (140 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania