Zupa pęczakowa

To bardzo prosta, delikatna i smaczna zupa gotowana na szyi z indyka. Polecam szczególnie dla Dzieci.. moje ją uwielbiają 🙂


Łączny czas przygotowywania:
 2 h
Ilość porcji: 6-8

Składniki:
• 1,5 litra wody
• duża szyja indycza
• duża marchewka
• korzeń pietruszki
• kawałek pora – 10 cm
• 5 srednich ziemniaków
• torebka pęczaku (100 g)
• płaska łyżeczka soli i szczypta pieprzu
• koperek

Do garnka wlej 1,5 litra wody. Szyję z indyka umyj i umieść w garnku. Marchewkę i pietruszkę umyj i obierz. Pora przepłucz i umieść w garnku z marchewką i pietruszką. Gotuj wszystko 1,5 godziny na małej mocy palnika. 

Wyjmij szyję i warzywa z garnka. Odłóż na bok, by ostygły. W tym czasie obierz i pokrój w kostkę ziemniaki. Dodaj do wywaru razem z solą i pieprzem.

Pietruszkę i marchewkę pokrój w plasterki i umieść ponownie w garnku. Z szyi zdejmij mięso i również dodaj do zupy. Po 10 minutach gotowania wsyp torebkę suchego pęczaku (nie płucz go wcześniej). Zupę gotuj jeszcze 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

1l

2l

Smacznego 🙂

8 myśli na temat “Zupa pęczakowa”

    1. Ja wolę je sobie potem pokroić ponieważ wyławiam pora, którego wyrzucam i byłoby mi ciężko zdejmować jego fragmenty z kawałków marchewki 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *