Zupa krem z pomidorów

Bardzo pomidorowa zupa krem o intensywnym słodko kwaśnym smaku.
– bez mięsa
– bez mleka
– bez glutenu

Czas przygotowywania: 40 minut
Ilość porcji: 4-6

Składniki:
• 4 ząbki czosnku
• 4 łyżki oliwy
• 1 cebula
• 2 marchewki
• 700 g przetartych pomidorów*
• szklanka wody
• przyprawy: łyżeczka cukru, pół łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu

* Nie mylić z koncentratem pomidorowym. Przetarte pomidory bez skóry i pestek. Sparz pomidory i przetrzyj przez gazę z pestek i skórki. Poza sezonem można użyć gotowych przecierów z butelki lub kartonu.

Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w talarki. Marchewkę obierz i pokrój w plasterki. Umieść warzywa w garnku z oliwą i podsmażaj około 10-15 minut.

Dodaj przecier z pomidorów oraz szklankę wody i przyprawy. Gotuj całość minimum 5 minut do całkowitego zmiękczenia warzyw.

Zupę zblenduj. Podawaj z grzankami i prażonymi pestkami słonecznika 🙂

2l

3l

Smacznego!

 

14 myśli na temat “Zupa krem z pomidorów”

  1. Nieśmiertelna klasyka, najlepiej 😉
    Ja wczoraj własnie się zastanawiałam nad pomidorową, z racji, że dawno zup u mnie nie było, a pomidory coraz piękniejsze i soczystsze na targu 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *