Zupa krem buraczkowa

Bardzo prosta w składzie zupa krem z wywaru z buraków z dodatkiem ziemniaków.

Zupa idealna dla alergików.

Czas gotowania:
 około 1,5h
Ilość porcji: 4

Składniki:
• 1 kg buraków
• 700 g ziemniaków
• 2 łyżki oliwy
• po łyżeczce soli i pieprzu np. ziołowego
• 2 szklanki wody lub bulionu warzywnego
• łyżka cukru (można pominąć)
• sok z jednej cytryny

Ziemniaki i buraki zważone przed obraniem.

Buraki obierz, przepłucz i pokrój na mniejsze kawałki (do 5 cm). Zalej 500 ml wody. Gotuj 30 minut pod przykryciem.

Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz sól i pieprz. Gotuj pod przykryciem jeszcze godzinę.

Wyłów wszystkie kawałki buraków (nie będą już potrzebne). Do wywaru dodaj oliwę, cukier oraz sok z cytryny.

Zupę gotuj jeszcze chwilę. Wyłącz i zmiksuj na gładki krem przy użyciu blendera.

1l

Smacznego 🙂

6 myśli na temat “Zupa krem buraczkowa”

  1. Tak patrzę, patrzę i nie wierzę. Byłam pewna, że komentowałam, tym bardziej, że zajadaliśmy się tym kremem całą rodzinką. Świetna alternatywa dla barszczu, idealne danie dla osób lubiących kremy i buraki (czyli dla nas!) 😍

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *