Zupa kalafiorowo pomidorowa

Delikatna zupa, która idealnie sprawdza się wiosną i latem, gdy mamy dostęp do świeżych pomidorów i kalafiora.

Dodatek komosy ryżowej ( quoina ) sprawi, że będzie ona jeszcze ciekawsza w smaku. Polecam szczególnie dla Dzieci 🙂


Łączny czas przygotowywania:
 90 minut
Ilość porcji: 10

Składniki:
• 2 udka kurczaka
• 1 korzeń pietruszki
• 2 marchewki
• 1,5 litra wody
• mały kalafior
• 6 łyżek dowolnej komosy ryżowej ( quoina )
• płaska łyżka soli i szczypta pieprzu
• 500 g przetartych pomidorów

W garnku umieść umyte udka kurczaka, obrane marchewki i korzeń pietruszki. Zalej całość wodą i gotuj na małym ogniu przez godzinę. Następnie wyłów mięso oraz warzywa. Udka obierz z mięsa, zaś marchewkę pokrój w plasterki i odłóż na potem. Pietruszki możesz już nie dodawać.

Do wywaru dodaj różyczki umytego kalafiora oraz płaską łyżkę soli. Po 10 minutach gotowania dodaj również komosę oraz pieprz.

Dodaj 500 g przetartych pomidorów bez skórki oraz odłożone wcześniej mięso i marchewkę. Gotuj zupę na małej mocy palnika ostatnie 20 minut. 

1l

Przed podaniem możesz dodać świeżą kolendrę, która idealnie pasuje do tej zupy.

Smacznego!

10 myśli na temat “Zupa kalafiorowo pomidorowa”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *