Zielona zupa krem ze szparagów, cukinii i szpinaku

Będzie zielono i bardzo wiosennie 🙂

Czas przygotowywania: 1h
Ilość porcji: 10

Składniki:
• 1 litr bulionu lub rosołu*
• 200 ml śmietanki 30 %
• 1 cebula
• 1 cukinia
• duża garść świeżego szpinaku – liście
• pęczek zielonych szparagów
• po płaskiej łyżeczce pieprzu, imbiru i tymianku
• łyżka oleju kokosowego

*Z jednego litra bulionu zupa będzie dość rzadka. Jeśli użyjesz 500 ml będzie gęsta. Możesz również ugotować kilka ziemniaków i zblendować z zupą, by zrobiła się gęsta i kremowa.

Go garnka wlej bulion i umieść liście szpinaku. Nie martw się, jeśli wypełniają cały garnek. Podczas gotowania ich objętość się zmniejszy.

Na dużej patelni z łyżką oleju kokosowego podsmażaj warzywa. Cebulę oraz cukinię pokrój w dowolne plasterki. W szparagach oderwij zdrewniałe końce. Krój je do główek. Główki zaś zostaw do dekoracji.

Warzywa zdejmij z patelni i przełóż do garnka. Dodaj przyprawy oraz śmietankę. Gotuj pod przykryciem 25 minut.

W tym czasie na tej samej patelni z odrobiną oleju kokosowego podsmażaj główki szparagów – do 5 minut.

Zupę zmiksuj na gładki krem np. przy pomocy ręcznego blendera. Każdą porcję udekoruj chrupiącymi główkami szparagów.

1l

2l

Smacznego!

16 myśli na temat “Zielona zupa krem ze szparagów, cukinii i szpinaku”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *