Wołowina z makaronem po grecku

Danie szybkie i proste do zrobienia w niecałą godzinę.

Łączny czas przygotowywania: 40 minut
Ilość porcji: 4-6

Składniki:
• 500 g mielonej wołowiny
• 500 g przecieru z pomidorów
• 5 łyżek oleju np. ryżowego
• kawałek pora – około 20 cm
• 3 średnie pieczarki
• 4 ząbki czosnku
• garść czarnych oliwek z zalewy
• po płaskiej łyżeczce: sól, pieprz, oregano, kolendra, imbir

Dodatkowo:
• 500 g makaronu świderki
• tarty parmezan
• świeże zioła: bazylia, kolendra

Czosnek, pieczarki i pora obierz i pokrój w plasterki. Podsmażaj pięć minut na oleju, na dużej patelni.

Dodaj mieloną wołowinę (pręga, antrykot, szynka) wymieszaną z przyprawami. Rozbijaj mięso drewnianą łyżką na mniejsze kawałki. Mieszaj 10 minut.

Na koniec dodaj przecier pomidorowy oraz czarne oliwki w plasterkach. Duś całość jeszcze kilka minut.

W między czasie ugotuj makaron np. świderki. Makaron wrzucaj na gotującą się, osoloną wodę. Gotuj według przepisu na opakowaniu.

1l

Nakładaj porcję makaronu, sos mięsny, tarty ser, świeże zioła.

Smacznego 🙂

9 myśli na temat “Wołowina z makaronem po grecku”

  1. To coś podobnego do spaghetti, tylko trzeba sobie wszystko razem wymieszać. Mam muszelki, ale to chyba nie robi różnicy 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *