Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Wołowina pieczona z warzywami

Wołowina pieczona z warzywami

Zobacz jak zrobić, by Twoja wołowina nie rozpadała się a mimo wszystko zaskakiwała pysznym, rozpływającym się w ustach mięsem o słodko słonym smaku ;-)

Czas przygotowania: 3 dni
Czas pieczenia: 2 godziny 30 minut
Liczba porcji: 4

Dieta: bezglutenowa

Składniki do marynaty

  • 600 g pręgi wołowej
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • przyprawy: po płaskiej łyżeczce soli i cukru, łyżka musztardy delikatesowej

Reszta składników

  • 500 ml wody
  • 1 marchew
  • 3 duże pieczarki

Propozycja podania:
Podawaj z makaronem lub ulubioną kaszą oraz ogórkiem kiszonym lub kapustą :-)

Mięso przepłucz zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w kostkę 2 x 2 cm. Umieść w szklanym naczyniu. Dodaj oliwę lub olej, przyprawy oraz czosnek przepuszczony przez praskę. Całość dobrze wymieszaj, przykryj i trzymaj w lodówce 1-3 dni (u mnie trzy dni).

Mięso razem z marynatą umieść w naczyniu żaroodpornym i wstaw do zimnego piekarnika ustawionego na 200 stopni.

Po 1,5 godziny wlej 500 ml wody. Dodaj obraną i pokrojoną w plasterki marchew oraz pieczarki.
Możesz całość dalej piec w piekarniku (zmniejsz temperaturę do 170 stopni) lub dusić w tym samym naczyniu na kuchence. Nadal pod przykryciem przez godzinę.

Wołowina pieczona z warzywami, 1
Wołowina pieczona z warzywami, 2

Talerze warto posypać szczypiorem ;-)
Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (136 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania