Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Wołowina orientalna

Wołowina orientalna

Wołowina orientalna to pyszny obiad w orientalnym stylu z dodatkiem japońskiej sałatki.

Czas przygotowania: 30 minut
Czas smażenia: 10 minut
Liczba porcji: 4

Dieta: bezglutenowa

Składniki

  • 500 g wołowiny gulaszowej (najlepiej karczek, antrykot, polędwica)
  • 50 ml wytrawnego, czerwonego wina
  • 5 ząbków czosnku
  • 50 ml oleju rafinowanego
  • kilka grzybów moon/shiitake
  • łyżka sezamu
  • łyżeczka rozmarynu
  • łyżeczka białego pieprzu
  • 2 blistry makaronu Soba*

Sałatka

  • świeży ogórek długi
  • 1/4 sałaty lodowej
  • marchew
  • dwie łyżki sosu sojowego
  • łyżka sezamu**

*Makaron pszenny z dodatkiem mąki gryczanej Soba pakowany. W opakowaniu blistry po 100 g każdy.

**Dowolny, prażony sezam.

Wołowina orientalna

Mięso pokrój w niewielkie paski i umieść w dużym, szklanym naczyniu. Wyciśnij czosnek przy pomocy praski i dodaj do mięsa. Wlej wino oraz olej i przyprawy. Dobrze wymieszaj wszystko z mięsem i odstaw na bok na około 30 minut.

W międzyczasie przygotuj sałatkę.
Sałatę lodową pokrój na kawałki i rozdziel do miseczek na cztery porcje. Ogórka umyj, obierz i przekrój na pół wzdłuż. Łyżką usuń miękkie gniazdo nasienne. Resztę pokrój w cienkie paski. Same paski rozdziel do miseczek. Marchew umyj i obierz. Przy pomocy drobnej obieraczki lub tarki pokrój ją na makaron. Rozdziel do misek. Każdą miseczkę polej 1/2 łyżki sosu sojowego oraz posyp sezamem.

Suszone grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut pod przykryciem. Odcedź i pokrój na drobne paseczki.

Nagrzej głęboką patelnię i umieść w niej mięso wraz z dodatkami z miski i grzybami. Smaż odkryte do miękkości mięsa (wszystko zależy od tego jakiego mięsa użyjesz) Polędwica potrzebuje tylko kilku minut, rozbef i antrykot również do 10 minut. Zaś karczek 30 minut. Ważne jest jednak, by nie przegapić momentu w którym mięso jest gotowe i zacznie twardnieć, bo będzie wysuszone.

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Ja gotuję mały garnek z wodą z dodatkiem łyżki oleju i szczypty soli. Gdy woda się zagotuje umieszczam makaron i mieszając co kilka minut gotuję na małym ogniu do miękkości.

Mięso podawaj na makaronie. Możesz wzbogacić smak papryczkami chili.

Wołowina orientalna, 1
Wołowina orientalna, 2

Z innych dań orientalnych polecam polędwiczki po tajsku, a z dań z wołowiną warto sprawdzić mój przepis wołowina z makaronem po grecku oraz tortilla z mięsem mielonym.

Smacznego :-)

Średnia 4.7 / 5 (36 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania