Wigilijna zupa z karpia

Słodka, esencjonalna.. pyszna zupa z głów i ogonów karpia. 
Wywar z dodatkiem marchewki i kilku przypraw jest wyjątkowy. Warto chociaż raz ugotować taką zupę. Być może i Wam przypadnie do gustu 🙂

Łączny czas przygotowywania: 1 h i 30 min.
Ilość porcji: 8-10

Składniki:
• 2 głowy i ogony karpi
• 2 litry wody
• 2 średnie marchewki
• 1 mały korzeń pietruszki
• kawałek pora – około 10 cm
• 1 cebula
• przyprawy: 5 ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe, po płaskiej łyżeczce soli i białego pieprzu

Dodatkowo na kluski lane:
• 2 jajka
• 2 czubate łyżki mąki
• 2 łyżki mleka
• szczypta soli

Świeże do posypania: pietruszka, kolendra lub drobno posiekany jarmuż

Do garnka wlej 2 litry wody. Marchewki umyj i obierz, pietruszkę i pora pokrój na kilka części i również dodaj do zupy. Cebulę obierz i przekrój na pół. Warto opalić ją palnikiem lub przypiec na suchej patelni. Dodaj ziele i liście laurowe. Gotuj zupę pod przykryciem 30 minut licząc od momentu jej zagotowania.

Po tym czasie dodaj umyte głowy i ogony karpi. Gotuj zupę jeszcze około 40 minut. Wszystkie składniki zupy odcedź. Zdejmij białe mięso z ryby, marchewkę pokrój drobniej. Reszty składników nie dodawaj ponownie do zupy. 

Na koniec dodaj sól i pieprz. Zupa smakuje bardzo dobrze z dodatkiem lanych klusek. Wszystkie składniki na kluski dobrze wymieszaj na gładkie ciasto i powoli wlewaj łyżką do lekko gotującej się zupy. Po chwili możesz ją już wyłączyć.

Zupę można również zabielić śmietaną i dodaj poszatkowane, świeże zioła.

1l

2l

3l

Na zdjęciach zupa z poszatkowanym jarmużem, jeszcze przed dodaniem lanych klusek.

Smacznego!

8 myśli na temat “Wigilijna zupa z karpia”

  1. Tradycyjna zupa wigilijna w moim domu, choć u nas zawsze z grzankami (które potrafią zniknąć jeszcze przed nalaniem zupy 😉) ☺ Uwielbiam ją, choć jeszcze nigdy nie miałam okazji gotować (zawsze robiły to babcia albo mama). Muszę wyciągnąć od mamy przepis i z ciekawości porównam czy robocie tak samo 😊

      1. Dopytałam – mama robi podobnie, tylko podaje jako czystą zupę (wyciąga wszystkie ugotowane warzywa itd.), nie zabiela i nie dosypuje świeżych ziół na koniec. No i podaje z grzankami. Dla mnie to chyba najlepsza zupa na świecie 😊

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *