Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Warstwowa zapiekanka z mięsem i ziemniakami

Warstwowa zapiekanka z mięsem i ziemniakami

Prosty obiad z pieca, który zrobisz w jednym naczyniu :-)
Ziemniaki z mięsem i dobrze dobrane przyprawy - smacznego!

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 2 godziny
Liczba porcji: 6

Dieta: bezglutenowa

Składniki do warstwy mięsa

  • 500 g mielonej, chudej wieprzowiny (szynka, polędwiczka)
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • przyprawy: łyżeczka majeranku, soli, pieprzu np. ziołowego, czosnku niedźwiedziego lub zwykłego

Składniki pozostałe

  • do 2 kg ziemniaków
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 garście szpinaku - same liście
  • 1 duży pomidor
  • przyprawy: szczypta soli, cząbru, kolendry, słodkiej papryki, majeranku i pieprzu


Mięso i cebulę zmiel i wymieszaj z przyprawami. Jeśli masz tłustsze mięso np. karkówkę, to nie dodawaj oliwy. Mieszankę mięsną odstaw, by przeszła przyprawami.

W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój w plasterki. Obsyp je przyprawami i ułóż w naczyniu do zapiekania. Wyłóż umyte liście szpinaku oraz pokrojonego w plasterki pomidora. Na całość wyłóż warstwę mięsa.

Warstwowa zapiekanka z mięsem i ziemniakami, 1

Formę zamknij szczelnie folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz do 2 godzin.

Warstwowa zapiekanka z mięsem i ziemniakami, 2
Warstwowa zapiekanka z mięsem i ziemniakami, 3
Warstwowa zapiekanka z mięsem i ziemniakami, 4

Z dań z mięsem polecam też super beef jerky, czyli moja suszona wołowina.
Smacznego.
Średnia 4.8 / 5 (394 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania