Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Uniwersalna surówka z ogórków

Uniwersalna surówka z ogórków

Ta surówka, to dla mnie symbol wiosny i lata. Pachnące, świeże ogórki i piękna rzodkiew.. koniecznie cieniutko pokrojone. Kleksy ze śmietany wymieszanej ze szczypiorkiem i koperkiem to zwieńczenie tego banalnie prostego, ale dzieła.

Tę surówkę możesz dodać do prawie każdego polskiego obiadu. Cudownie sprawdza się również do dań z grilla :-)

Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 4

Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • 400 -500 g świeżych ogórków (u mnie 2 półdługie)
  • 6 średnich rzodkiewek
  • pół czerwonej cebuli
  • pół pęczka koperku
  • pół pęczka szczypiorku
  • 100 g śmietany 18 %
  • sól i pieprz

Ogórki możesz albo obrać albo porządnie umyć i pokroić w cienkie plasterki razem ze skórką.

Wszystko zależy od tego jak są świeże i z jakiego źródła pochodzą. Jeśli masz własny ogródek, to aż grzechem byłoby je obierać ;-) Ja użyłam mandoliny. Jeśli jej nie masz możesz je pokroić na tarce z ukośnym ostrzem lub nożem. Ostrożnie odciśnij nadmiar wody, który wyciekł z ogórków. Odciśnięte plasterki rozłóż na talerzu.

To samo z rzodkiewką (jej już nie trzeba odciskać).
Cebulę obierz i pokrój w cienkie paski/piórka. Kawałki powinny być widoczne. Rozłóż na talerzu.

Do śmietany dodaj drobno posiekany koperek i szczypiorek (odrobinę zostaw do posypania na koniec). Dodaj szczyptę soli i pieprzu. Zamieszaj i umieść kleksy śmietany na surówce.

Dodaj resztę szczypiorki i koperku. Posyp całość solą i pieprzem.

Uniwersalna surówka z ogórków, 1

Bardzo dobrze pasują do tej surówki moje ulubione kopytka ziemniaczane.
Smacznego.
Średnia 4.8 / 5 (156 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania