Tradycyjny barszcz wigilijny

Dopracowany przez lata do perfekcji 😉
Tradycyjny, intensywny i esencjonalny.. taki powinien być barszcz wigilijny na zakwasie buraczanym.

Czas przygotowywania: około 2h + moczenie grzybów i zakwas
Ilość porcji: 8-10

Składniki:
• 1 kg buraków ćwikłowych
• 1,5 litra wody
• 1 średnia marchew
• 1 mały korzeń pietruszki
• kawałek pora – około 10 cm
szklanka zakwasu buraczanego
• pół szklanki wody z moczonych grzybów*
• przyprawy: po 5 ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu , listek laurowy, sól, cukier

  • Wystarczy 20 gramów suszonych grzybów zalać niecałą szklanką wody i zostawić na noc do namoczenia. Ja dodatkowo gotuję grzyby około 5 minut razem z wodą, w której się moczyły. Grzyby można dodać do barszczu.
    Jeśli planujesz zrobić kapustę z grzybami, zupę grzybową czy farsz do pierogów, zalej grzyby do moczenia większą ilością wody. Pół szklanki wywaru zostaw sobie do barszczu 🙂

Do garnka wlej 1,5 litra wody. Buraki i marchewkę umyj, obierz i pokrój w plasterki. Pietruszkę i pora pokrój na kilka części i również dodaj do zupy. Dodaj ziele, pieprz i liść laurowy. Gotuj zupę pod przykryciem 1,5 h licząc od momentu jej zagotowania.

Po tym czasie wszystkie składniki zupy odcedź (nie będą już potrzebne). Barszcz dodatkowo przecedź przez sitko. Do wywaru dodaj szklankę zakwasu z tego przepisu (jeśli dodasz więcej niż 4 ząbki czosnku, zakwas będzie gotowy już po 4 dniach od zrobienia). Dolej również wywar z grzybów. Nie gotuj już barszczu. Możesz go tylko lekko podgrzewać.

Na koniec dodaj sól, pieprz i cukier. Ja swój barszcz doprawiłam odrobiną pieprzu, soli i łyżeczką cukru.

1l

2l

3l

Po co zakwas do barszczu?
Zakwas nie jest konieczny. Barszcz możesz ugotować z wymienionych składników pomijając zakwas. Będzie trzeba go na koniec lekko doprawić większą ilością soli i pieprzu. Barszcz bez zakwasu jest delikatniejszy. Zakwas nadaje bardziej intensywną barwę zupie. Barszcz z zakwasem ma głębszy smak, jest ostrzejszy. Polecam sprawdzać smak barszczu podczas dodawania zakwasu, by nie był za ostry (od czosnku).

Z czym podawać barszcz?
Barszcz można rozlewać do filiżanek i pić sam. Można go podawać z uszkami, do pierogów, czy krokietów..

Smacznego 🙂

2 myśli na temat “Tradycyjny barszcz wigilijny”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *