Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Kopytka

Kopytka

Poznaj moje najlepsze kopytka ziemniaczane, tradycyjne. To chyba najczęściej gotowane kluski i super pomysł na prosty obiad. Te super pyszne kopytka podaję zazwyczaj z sosem i mięsem lub też z bułką tartą.

- stary, sprawdzony przepis na kopytka
- dokładny opis i idealne proporcje składników
- propozycja podania oraz wiele ciekawych porad

Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 1230 g kopytek

Kaloryczność kcal: 145 w 100 g kopytek
Dieta: wegetariańska

Składniki na kopytka

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 9 czubatych łyżek mąki pszennej tortowej - około 230 g
  • 1 średnie lub małe jajko
  • płaska łyżeczka soli

Kopytka

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 

Potrzebujesz również: miska, praska do ziemniaków lub maszynka do mielenia, drewniana stolnica, duży garnek, cedzak do łowienia kopytek.

Z podanej ilości składników powinno wyjść około 1230 gramów kopytek. Będą to cztery duże, lub sześć mniejszych porcji. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Podając kaloryczność nie uwzględniłam karkówki w sosie.

Kopytka, 1

Kopytka ziemniaczane

Aby zrobić kopytka potrzebujesz jeden kilogram ugotowanych już ziemniaków. Ugotowane ziemniaki najlepiej jest zmielić w maszynce lub przepuścić przez praskę jeszcze lekko ciepłe. Pamiętaj o tym, że ciepłe ziemniaki łatwiej jest przepuścić przez praskę niż zimne z lodówki, które robią się wtedy twarde. Jeśli jednak mielisz ziemniaki w maszynce, to możesz też użyć ziemniaków z obiadu, z dnia poprzedniego. Wówczas mogą być też zimne. 

Jeśli dopiero planujesz gotować ziemniaki, to polecam użyć około 1400 gramów ziemniaków (waga przed obraniem). Ziemniaki włóż do osolonej wody i gotuj do miękkości. Ważne jest, by zawsze dobrze osuszyć ziemniaki po ugotowaniu. Polecam po odlaniu wody postawić jeszcze na minutę garnek z samymi ziemniakami na małej mocy palnika, by odparować resztki wody z pomiędzy ziemniaków. Zmielone na gładko ziemniaki umieść w szerszej misce.

Porada: Na zdjęciu widać, że moje ziemniaki maiły optymalną ilość skrobi. Nie były ani zbyt sypkie, ani rzadkie i kleiste. Te bardzo kleiste ziemniaki z małą zawartością skrobi są po zmieleniu bardzo rzadkie, klejące i sprawiają wrażenie lekko przezroczystych. Takich ziemniaków unikamy, ponieważ trzeba do nich potem dodać znacznie więcej mąki, nawet do 100 gramów więcej. 

Kopytka, 2

Na stolnicę przesiej dziewięć czubatych łyżek mąki pszennej. Będzie to około 230 gramów mąki. Wyłóż gładką masę ziemniaczaną. Na środek wbij jedno małe lub średnie jajko. Dodaj też płaską łyżeczkę soli. Masa ziemniaczana może być jeszcze lekko ciepła.

Całość wyrób na gładką masę bez żadnych grudek. Masa powinna być bardzo plastyczna. Kolor masy na kopytka zależy od tego, jakich ziemniaków użyjesz. Kopytka mogą zatem wyjść bardzo jasne lub też lekko żółte. Ja użyłam ziemniaków żółtych przeznaczonych do gotowania. 

Porada: Jak już wspomniałam o tym wcześniej, pamiętaj że ziemniaki są różne. Bywają rzadsze lub bardziej sypkie odmiany ziemniaków. Być może do masy będzie trzeba dodać odrobinę więcej mąki. Należy jednak pamiętać, by nie dać jej za dużo, bo kopytka będą zbyt twarde.
Kopytka, 3

W dużym garnku można już zacząć gotować wodę. Posól ją płaską łyżką soli w momencie, gdy zacznie się gotować. Na obsypanej mąką stolnicy umieść 1/4 ciasta na kopytka i rozwałkuj dłońmi na sznurek grubości około 2 cm. Ucinaj nożem zgrabne kopytka o długości około 1,5-2 cm. 

Z podanej proporcji składników wychodzi mięciutka i delikatna masa, więc możesz śmiało podsypywać wałeczki mąką. 
Kopytka, 4

Oprószone lekko mąką przenoś je na cedzak i zanurzaj w gotującej się wodzie. Od razu lekko i ostrożnie zamieszaj kopytka. Po wypłynięciu kopytek na wierzch odczekaj jeszcze około 90 sekund. Wyłów wszystkie kopytka, poczekaj aż odcedzisz nadmiar wody i umieść na szerokim talerzu lub salaterce. W ten sposób ugotuj wszystkie porcje kopytek.
Kopytka, 5

Kopytka ze zdjęć podałam jeszcze gorące z karkówką z warzywami. Przerobiłam odrobinę przepis na gulasz węgierski. Pominęłam w przepisie pieczarki i dałam więcej papryki świeżej oraz suszonej słodkiej papryki. Zamiast wody wlałam bulion drobiowy a na końcu zagęściłam sos odrobiną skrobi ziemniaczanej. Wyszło pysznie!
Kopytka, 6

Kopytka, 7

Wolisz kluski śląskie, leniwe, czy właśnie kopytka?
Sprawdź też koniecznie mój przepis na włoskie kluseczki, czyli gnocchi.
Smacznego!
Średnia 4.9 / 5 (4290 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Kopytka

Domowe kopytka są pyszne i super szybkie do zrobienia. Jeśli zostały Ci ziemniaki z obiadu, to możesz oczywiście przysmażyć je na maśle lub zrobić z nich placki. Polecam Ci jednak wykonać ten przepis na kopytka. W tej wersji są to kopytka bez mąki ziemniaczanej. Mam jeszcze przepis, gdzie szykuję kopytka bez jajek, ale wówczas dodaję jeszcze mąkę ziemniaczaną. Podobno kopytka najlepiej smakują z sosem. Ja częściej podaję kopytka z bułką tartą, ponieważ szybciej się ją robi. Takie kopytka to naprawdę super pomysł na szybki i prosty obiad. Jeśli jednak szykuję karkówkę w sosie, czy też gulasz węgierski, to robię jeszcze albo kluski śląskie, albo właśnie te pyszne kopytka ziemniaczane. Koniecznie zrób też przepis na domowy bigos, który jest perełką wśród naszych dań kuchni staropolskiej. 

Kopytka ziemniaczane

Bardzo lubię szykować tradycyjne kopytka. Kopytka leniwe szykuje się z dodatkiem twarogu. Według mnie te kluski z serem są trochę trudniejsze do zrobienia niż tradycyjne kopytka. Trzeba szykować je z wyczuciem, by nie były twarde. Moje kopytka przepis są idealnie proste. Zawsze gotuję więcej ziemniaków, a potem odważam sobie jeden kilogram właśnie na kopytka. Do tego tylko mąka, sól i jajko. W kilka minut zagniatam masę. Jeśli tylko spróbujesz zrobić chociaż raz kopytka, to zobaczysz jakie to przyjemne i proste. Moje dzieci uwielbiają jeść kopytka z sosem. Chyba nigdy nie zostało nam nic na drugi dzień. Mój przepis na kopytka tradycyjne polecam każdemu. Kopytka wychodzą mięciutkie i pyszne. To zupełnie inny smak i struktura niż przy kopytka ze sklepu, gdzie daję się zdecydowanie za dużo mąki. Świetne są też moje kluski lane, które szykuję w pare minut i dodaję albo do mleka albo do rosołu. 

Kopytka przepisy

Każdy zapewne ma swoje upodobania smakowe i niektórzy dają do masy więcej lub mniej jajka oraz więcej lub mniej soli, czy mąki. Smak kopytek może być też za każdym razem trochę inny, ponieważ używamy różnych ziemniaków. Jedne są mniej a inne bardziej skrobiowe. Zatem jak zrobić kopytka, by były idealne? Bardzo ważne jest to, by nie przegotować ziemniaków. Dodatkowo należy po odlaniu wody zostawić ziemniaki w garnku i umieścić jeszcze na chwilę na palniku. Woda, która została odparuje. A nie chcemy, by ziemniaki były mokre i lejące po zmieleniu. Jak sie robi kopytka.. to proste. Wystarczy, że będziesz podążać za wszystkimi radami, a zapewniam, że kopytka wyjdą pyszne i mięciutkie. Jak zrobić kopytka - czytaj przepis :) Jeśli lubisz pyszne domowe kluseczki, to polecam Ci też moje kluski leniwe

Jak zrobić kopytka

Jeśli chcesz poznać mój sprawdzony przepis na kopytka, które wychodzą za każdym razem a do tego możesz do ich zrobienia użyć dowolnych odmian ziemniaków, to zapraszam gorąco do prześledzenia całego wpisu. Udanej lektury oraz smacznych kopytek!