Tradycyjne kopytka z bułką tartą

Domowe, tradycyjne kopytka okraszone bułką tartą podsmażaną na maśle. Delikatne, idealne dla Dzieci.

Łączny czas przygotowywania: do 90 minut
Ilość porcji: 8-10

Składniki na kopytka:
1 kg ugotowanych ziemniaków
• 9 czubatych łyżek mąki pszennej tortowej
• 1 jajko
• łyżeczka soli

Składniki na bułkę na maśle:
pół kostki masła – 100 g
• 5 łyżek bułki tartej


Do tego:
stolnica drewniana lub czysty blat, mąka do podsypywania, duży garnek, cedzak do kopytek, patelnia i drewniana łyżka

Ugotowane ziemniaki najlepiej zmielić lub przepuścić przez prasę jeszcze lekko ciepłe. Mogą być też ziemniaki pozostawione z obiadu nawet sprzed 2 dni (trzymane w lodówce).

Do miski ze zmielonymi ziemniakami dodaj resztę składników i dobrze wymieszaj całą masę. Nie powinno być grudek.

W dużym garnku gotuj wodę. Posól ją łyżką soli, gdy zacznie się gotować.
Na obsypanej mąką stolnicy zaś umieść 1/4 ciasta na kopytka i rozwałkuj dłońmi na sznurek grubości około 2 cm. Ucinaj nożem zgrabne kopytka o długości około 1,5-2 cm.

Oprószone lekko mąką przenoś je na cedzak i zanurzaj w gotującej się wodzie. Od razu lekko i ostrożnie zamieszaj kopytka. Po wypłynięciu kopytek na wierzch odczekaj jeszcze maksymalnie 1 minutę. Wyłów wszystkie kopytka, poczekaj aż odcedzisz nadmiar  wody i umieść na szerokim talerzu lub salaterce.

W ten sposób ugotuj wszystkie kopytka.
Na koniec na małej patelni rozpuść masło (u mnie klarowane), dodaj bułkę tartą i podsmażaj chwilę do spienienia. Bułką na maśle oblej kopytka.

Podawaj same lub z ulubionym mięsem i surówką.

1l

2l

Pamiętaj o tym, że każde bywają rzadsze lub bardziej sypkie ziemniaki. Być może do masy będzie trzeba dodać odrobinę więcej mąki. Należy jednak pamiętać, by nie dać jej za dużo, bo kopytka będą zbyt twarde.

Smacznego 🙂

4 myśli na temat “Tradycyjne kopytka z bułką tartą”

  1. A propos kopytek moja historia – bistro samoobsługowe i zero podpisów potraw. Biorę więc kopytka i buraczki zasmażane, po czym próbuję, a to pierogi leniwe na słodko. Musiałam wybierać – leniwe lub buraki, bo razem to nie współgrało;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *