Tradycyjna kapusta z grzybami

Bardzo stary, tradycyjny przepis na kapustę z grzybami leśnymi. Polecam na Wigilijny stół.. i nie tylko 🙂

Czas przygotowywania: moczenie min 6 h + duszenie 1 h
Ilość porcji: około 12

Składniki:
• 1 kg kiszonej kapusty (już po odciśnięciu wody)
• 50 g suszonych grzybów (u mnie borowiki)
• 2 szklanki wody
• 1 duża cebula
• 4 łyżki oleju rzepakowego
• pieprz, cukier i ewentualnie sól

Suszone grzyby zalej szklaną wody i odstaw w chłodne miejsce na min. 6 h. Ja swoje moczyłam całą noc.

Po moczeniu grzyby razem z wodą gotuj 15 minut w małym rondelku, na małej mocy palnika. Odstaw.

Kapustę kiszoną przepłucz 1-2 razy (u mnie raz) i bardzo dobrze odciśnij. Poszatkuj i umieść w garnku. Wlej szklankę wody, ustaw średnią moc palnika i przykryj przykrywką.

W tym czasie obierz i poszatkuj drobno cebulę. Podsmażaj ją na patelni około 10 minut i dodaj do kapusty razem z olejem.

Od grzybów odcedź wodę i wlej ją do kapusty. Całość zamieszaj i gotuj dalej. Poszatkuj grzyby i dodaj do kapusty po około 30 minutach gotowania. Co jakiś czas mieszaj. Kapustę gotuj łącznie około 50-60 minut.

Na koniec dopraw wedle uznania. Ja dodałam płaską łyżkę cukru oraz płaską łyżeczkę pieprzu.

1l

2l

Gorącą kapustę możesz zamknąć w słoiki i po wystudzeniu trzymać w lodówce do 5 dni. Kapustę możesz również zamrozić.
Najlepsza następnego dnia po podsmażeniu 🙂

Smacznego!

2 myśli na temat “Tradycyjna kapusta z grzybami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *