Tort Raffaello na andrutach

Jeden z przepisów, na które zwracam szczególną uwagę. To jest tort, który szykuje się błyskawicznie.

Nie musisz piec warstw, ponieważ używasz andrutów (oblatów). Krem jest bardzo prosty do zrobienia. Dodatek wiórków kokosowych sprawia, że torcik wygląda i smakuje obłędnie.

Polecam gorąco!

Czas przygotowywania: do 30 minut
Ilość porcji: torcik o średnicy 15 cm

Składniki:
• 12 sztuk andrutów (płatki kaliskie)
• pół szklanki wiórków kokosowych
• 200 g śmietany 30-36%*
• 250 g serka mascarpone
• 3 łyżki cukru pudru

• do dekoracji możesz użyć  kokosanek z tego przepisu 🙂 lub gotowych Raffaello.


Przygotuj docelową paterę, na której będziesz kroić i podawać tort.

Śmietanę, cukier puder oraz serek mascarpone obijaj dwie minuty przy pomocy miksera. Odrobinę kremu rozprowadź na paterze. Następnie połóż pierwszy andrut. Wówczas torcik nie będzie się przesuwał podczas układania warstw.

*Śmietana jest gęsta, dlatego tez nie ma potrzeby wcześniejszego upijania. Możesz jednak ubijać ją chwilę z cukrem pudrem i dopiero potem dodać serek mascarpone. Możesz również użyć śmietanki np. 30%, która jest rzadka i zdecydowanie wymaga wcześniejszego schłodzenia i ubicia na sztywno. Krem z użyciem śmietanki będzie „lżejszy”.

Na środku płatka umieść łyżkę kremu i ostrożnie rozprowadzaj go promieniście na całej powierzchni. Krem obsyp wiórkami. Połóż kolejny płatek. Lekko dociśnij. W ten sposób ułóż wszystkich 12 płatków.

Pozostały krem rozprowadź na całej powierzchni tortu, łącznie z bokami. Wiórkami, które zostały obsyp boki i górę.

Na górze ułóż kokosanki. Podawaj od razu lub trzymaj w lodówce do 7 dni. Porcje krój ostrym nożem.

1l

6l

9l

Uwaga: Andruty nie zachowają swojej kruchej struktury. Chłoną wilgoć z kremu i robią się elastyczne.

Smacznego 🙂

38 myśli na temat “Tort Raffaello na andrutach”

  1. Uwielbiam kokos, a nie znoszę piec tortów. Już sobie ten przepis zapisałam, bo muszę go wypróbować. Szkoda, że nie wpadłam na to tydzień temu, kiedy miałam urodziny 🙂

  2. Kocham andruty, kocham rafaello… torcik wygląda na całkiem prosty 🙂 Mam nadzieję, że z wykonaniem nie będę miała problemów 🙂 Zabieram się za niego w weekend 😀

  3. Wygląda przepysznie i jest taką współczesną wersją domowych wafli, które pamiętam z dzieciństwa – przekładane kremem kakaowym 😀 a że uwielbiam Raffalello to z chęcią wypróbuję Twój przepis – tym bardziej, że jest nie tylko prosty, ale i jak widzę nie zajmuje dużo czasu 🙂

    1. Agato, andruty faktycznie nasiąkają i nie są chrupiące, to prawda. Torcik został przetestowany na kilku osobach i każdemu bardzo smakował 😉

  4. Gdzie można dostać takie duże oblaty? U nas sa tylko takie małe, dużo mniejsze od patery 🙁

    1. Wiesz, są tylko takie małe. Moje miały 15 cm średnicy. Gdy doszło trochę kremu oraz wiórki, to ogólne gabaryty ciasta się trochę zwiększyły. Oblaty nie mogą być większe, ponieważ są kruche i ciężko by je było transportować.

  5. Właśnie go zrobiłam i faktycznie robi się go szybko i przyjemnie. W moim przypadku największą trudnością było… dowieźć w całości andruty ze sklepu 😉 Torcik wygląda pięknie, wieczorem sprawdzę jak smakuje. Muszę czekać na resztę rodzinki… niestety…

  6. Córka ma urodziny w grudniu i uwielbia rafaello więc chyba jej zrobię ten torcik 😊😉😄

  7. Tak się zastanawiam czy tam mają być andruty czy oblaty bo to dość spora różnica, Na oblatach jest beznadziejnie bo robią się jak guma

  8. Torcik przepyszny, bardzo prosty do zrobienia. Rodzinka zachwycona :). Bardzo dziękuję za ten przepis

  9. A ja szukam szukam coś prostego i dobrego bo po wczorajszym serniku z ricotty mam niedosyt. Zrobię dzisiaj bo wszystko jest i nie powiem znajomym, żeby więcej zostało dla mnie :))) chyba będę często zaglądać na Twój blog! Wielkie dzięki, że Cię znalazłam.

  10. witam.
    czy do tego torcika używamy takich wafli tortowych w kratkę czy takie cienkie ala „oplatki”?

  11. ..pytanie- andruty mozna zamienic na wafle? Tez kaliskie i tej wielkości? Bedzie mocniejszy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *