Torcik – sernik mango z andrutami i bezą

Aksamitny, delikatny, pyszny..
Torcik – sernik na zimno z mango.

Zamiast klasycznego biszkoptowego spodu, andruty 🙂

Czas przygotowywania: do godziny + 2-3 godzin w lodówce
Ilość porcji: torcik o średnicy 20 cm

Składniki na spód i pierwszą warstwę:
• 10 sztuk pokruszonych andrutów
• 1 galaretka cytrynowa
• 300 ml wrzątku
• 200 ml śmietanki 30 %
• odrobina żółtego barwnika spożywczego

Składniki na masę serową:
• 300 g serka waniliowego
• 1 płaska łyżka żelatyny
• 100 ml wody

Składniki na masę mango:
• 1 płaska łyżka żelatyny
• 100 ml wody
• 250 ml pulpy z mango
• pokruszone bezy do dekoracji

Spód
Galaretkę cytrynową zalej wrzątkiem i mieszaj do do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Do galaretki dodaj odrobinę żółtego barwnika spożywczego. Odstaw na 10 minut do przestygnięcia.

W tym czasie spód tortownicy o średnicy do 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. W misce lub wałkiem przez folię pokrusz andruty na mniejsze kawałki i ułóż na dnie tortownicy.

Do miski z galaretką dodaj dobrze schłodzoną i lekko ubitą śmietankę. Wymieszaj masę i przelej do tortownicy.

Jeśli nie chcesz, by andruty uniosły się i wymieszały z masą, wylej tylko trzecią jej część. Formę wstaw do lodówki na 20 minut. Po lekkim stężeniu spodu wylej resztę masy i ponownie wstaw do lodówki na 30 minut. (Ja wylałam całość od razu, co widać na zdjęciu).

Masa serowa
Żelatynę zalej wodą i podgrzej lekko w małym rondelku tylko do jej rozpuszczenia. W misce umieść serek waniliowy i małą strużką wlewaj żelatynę ciągle mieszać masę. Masę wylej na sernik i ponownie umieść go w lodówce na minimum 30 minut.

Masa mango i dekoracja
Żelatynę zalej wodą i podgrzej lekko w małym rondelku tylko do jej rozpuszczenia. W misce umieść pulpę z mango – zblendowany miąższ owocu mango. Po 10 minutach powoli wlewaj żelatynę ciągle mieszać pulpę. Masę wylej na sernik i ponownie umieść go w lodówce na minimum 30 minut.

Przed podaniem ozdób sernik pokruszonymi kawałkami bezy.

 

1l

2l
Smacznego!

 

16 myśli na temat “Torcik – sernik mango z andrutami i bezą”

  1. Super ciacho. Często wykorzystuje pulpę z owoców do ciast na zimno. Twoja propozycja Aniu jest świetna. Serniczek wygląda bardzo apetycznie 🙂

    1. Dziękuję Gosiu.. zakup składniki i zrób.. ten torcik jest bardzo prosty. Wystarczy podążać za przepisem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *