Tarta ze szparagami i serem

Sezon na szparagi trwa 🙂
Co powiesz na tartę, tudzież quiche z dodatkiem sera Roquefort dla zaostrzenia smaku?

Czas przygotowywania tarty: 20 minut
Czas chłodzenia spodu: 1 godzina
Czas pieczenia: 2 x 25 minut

Ilość porcji: 6 

Składniki na ciasto:
• 200 g mąki pszennej
• 100 g masła
• 2 jajka
• pół płaskiej łyżeczki soli

Składniki na masę ze szparagami:
• 60 g sera Roquefort
• 200 g śmietanki 30%
• pół łyżeczki pieprzu
• płaska łyżeczka czarnuszki
• 1 jajko
• pęczek zielonych szparagów
• paczka jajek przepiórczych (można pominąć)*

Składniki na ciasto umieść w jednej misce i wyrabiaj ręcznie kilka minut, aż uda Ci się uformować zwartą kulę. Zawiń ją w folię i odłóż do lodówki na godzinę.

W tym czasie do jednej miski włóż ser, śmietankę, pieprz, czarnuszkę i jajko. Zblenduj całość na gładką masę.

W szparagach oderwij zdrewniałe części łodyg. Szparag powinien sam pęknąć w odpowiedni miejscu. Każdą sztukę potnij w plasterki lub kawałki nie dłuższe niż 3 cm. Główki zostaw w całości.

Po godzinie wyjmij ciasto z lodówki. Większą formę na tartę możesz wysmarować od środka olejem. Ciasto rozwałkuj na cienki placek – do 5 mm. W razie potrzeby podsyp mąką. Wyłóż wnętrze tarty oraz boki. Widelcem po nakłuwaj ciasto na całej powierzchni. U mnie przy tarcie o średnicy 24 cm zostało jeszcze ciasto na dwie mniejsze kokilki.

Formy wstaw na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Po lekkim wystudzeniu ciasta, możesz do środka wylać masę serowo  jajeczną, zaś na wierzchu poukładać kawałki szparagów.

*Jeśli masz jajka przepiórcze, to wylej je na końcu na całą powierzchnię. Tych jajek się nie rozbija, tylko lekko „skubie” delikatną skorupkę, by zrobić w niej otwór na tyle duży, by wylać całą zawartość jajka nie uszkadzając przy tym żółtka. Najlepiej wylewać jajka po kolei do jednej miseczki. Jeśli jajko się rozleje, dodaj je do masy serowo jajecznej.

Tartę ponownie wstaw na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

1l

4l

Smacznego!

18 myśli na temat “Tarta ze szparagami i serem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *