Tajska polędwiczka z porem i makaronem ryżowym

Polędwiczka wieprzowa to jedno z przyjemniejszych i łatwiejszych w obróbce mięs. Jest też niezwykle uniwersalne.

Lubię prostotę, dlatego mam dla Was przepis na pyszny i orientalny obiad z niewielkiej ilości składników 🙂

Marynowanie mięsa: 4 godziny a najlepiej cała noc
Przygotowywanie potrawy: 30 minut
Ilość porcji: 4-6

Składniki:
• 1 spora polędwiczka wieprzowa
• odcinek pora – około 20 cm
• 3 łyżki oliwy np. z pestek winogron
• łyżka cukru muscovado
• szczypta chilli

marynata:
• po łyżeczce pieprzu cytrynowego i imbiru
• 3 łyżki sosu sojowego
• 3 łyżki oliwy np. z pestek winogron

• 200 g makaronu ryżowego
• łyżka oleju sezamowego
• łyżka prażonego sezamu

Dzień przed przygotowywaniem obiadu, najlepiej wieczorem, zamarynuj mięso. Polędwiczkę umyj, osusz ręcznikiem papierowym i oczyść. Pokrój ją w poprzek włókien na plasterki grubości 1 cm.

W misce umieść składniki marynaty, dodaj mięso i wymieszaj. Przykryj np. folią i odstaw do lodówki na całą noc. Jeśli marynujesz rano – wystarczą 4 godziny.

Wyjmij mięso na godzinę przed robieniem obiadu. Czystego pora pokrój dowolnie w cienkie plasterki. Nagrzej patelnię z grubym dnem. Wylej 3 łyżki oleju. Dodaj mięso wraz z marynatą oraz pora. Podsmażaj wszystko około 5 minut na średnim ogniu – przewracaj mięso. Na koniec dodaj cukier oraz chilli i ostatni raz zamieszaj. Wyłącz patelnię i odstaw na czas robienia makaronu.

Makaron ryżowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja zazwyczaj wrzucam go na wrzątek z dodatkiem soli i łyżką oliwy. Podgrzewam chwilę sprawdzając co jakiś czas, czy makaron jest już miękki. Odlewam na sitko.

Przełóż makaron do miski. Dodaj łyżkę oleju sezamowego i uprażony na suchej patelni sezam.

Mięso oraz makaron układaj obok siebie na talerzach. Możesz dodać świeże warzywa oraz szczypior.

2l

Smacznego 🙂

10 myśli na temat “Tajska polędwiczka z porem i makaronem ryżowym”

  1. Prostota jest kluczem do sukcesu, prawda? U mnie mięso nie pojawia się zbyt często, bo 2/5 go nie jadają 🙂 ale czasem gotuję dla tych mięsożernych i ten przepis wygląda świetnie. Orientalne smaki bardzo mi pasują. Dziękuję :)))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *