Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Sos jajeczno chrzanowy

Sos jajeczno chrzanowy

Bardzo prosty i bardzo szybki do zrobienia sos jajeczno chrzanowy.

Zastosowanie:
- dodatek jajek, np. jaja faszerowane awokado
- sos do mięs, np. schab karkowy
- na wędlinę do kanapek
- do pieczonej kiełbasy
- dip do warzyw, kabanosów, krakersów
- jako sos do polania na surówki i sałatek, np. sałatka z awokado i jajek

Czas przygotowania: 5 minut
Liczba porcji: 300 g

Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • 3 średnie jajka ugotowane na twardo [zobacz]
  • 2 pełne łyżki chrzanu
  • 2 pełne łyżki śmietany do 10 - 18 %
  • 2 łyżki majonezu
  • szczypta soli i pieprzu

Sos jajeczny

Jajka ugotuj na twardo. Obrane i ostudzone jajka umieść w misce. Dodaj resztę składników i całość dobrze zmiksuj najlepiej przy pomocy ręcznego blendera. Widelcem też się uda. Sos przełóż do słoiczka. Można go przechowywać około 5 dni w lodówce.

Sos jajeczno chrzanowy, 1

Sos jajeczno chrzanowy, 2

Jeśli lubisz dania z chrzanem, to zapewne spodoba Ci się też moja zupa chrzanowa.. coś pysznego!
Smacznego!

 

Średnia 4.8 / 5 (43 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania