Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Hummus paprykowy

Hummus paprykowy

Prosty i bardzo szybki przepis na hummus paprykowy. Błyskawiczny do zrobienia. Wystarczy 5-10 minut. Piękna kremowa konsystencja i doskonały smak.

Czas przygotowania: 5 minut
Liczba porcji: dla 4-6 osób

Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Składniki

  • puszka ciecierzycy - 400 g - masa bez zalewy to 240 g*
  • 3 łyżki naturalnego Tahini**
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • łyżka soku z cytryny
  • 70 ml wody
  • 1/4-1/2 płaskiej łyżeczki soli i szczypta pieprzu

Hummus paprykowy

Do czego taka pasta:
- krakersy, bułeczki, grissini, kabanosy, paluszki czy też np. nać selera do zajadania

*Ciecierzyca z puszki jest zawsze pod ręką i moim zdaniem nie jest gorsza od tej, którą możesz również namoczyć i zostawić na noc do rana. Jeśli jednak samodzielnie namaczasz ciecierzycę, możesz dodać do wody odrobinę sody. Po całonocnym namaczaniu warto usunąć również odpadające z ciecierzycy łuski. Wówczas pasta będzie jeszcze gładsza :-)

**Tahini naturalne, to nic innego jak prażone, zmielone nasiona sezamu. Ja swój słoik trzymam w lodówce i podbieram w miarę potrzeb. Nie psuje się.

Hummus paprykowy przepis

Ciecierzycę odsącz i umieść w misce. Odmierz trzy pełne łyżki pasty z sezamu (wcześniej wymieszaj, by nie zebrać samej oliwy). Dodaj kolejno wyciśnięty sok z cytryny, wodę, sól i resztę składników. Złap za ręczny blender i wyrabiaj na gładką masę.

Hummus paprykowy, 1

Pastę dekorujemy całkowicie dowolnie. Możesz polać ją olejem sezamowym, posypać suszoną papryką, pestkami słonecznika, ułożyć na dnie ulubione świeże zioła.

Smacznego!

Średnia 4.9 / 5 (143 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Hummus paprykowy

Bardzo lubię ten przepis na hummus paprykowy. Pasta z dodatkiem słodkiej papryki w proszku ma przyjemny, lekko słodki smak. Mój hummus paprykowy przepis, który posmakuje każdemu kto lubi domowe pasty warzywne. Domowy hummus z papryką posmakuje też dzieciom. Taki hummus z papryka będzie smaczny również na kanapki. Jeśli chcesz wiedzieć jak zrobić hummus paprykowy to zapraszam po przepis. Jeśli zaś szukasz klasycznych przepisów to polecam Ci mój sprawdzony hummus, który jest najlepszy ze wszystkich. Aby zrobić hummus potrzebujesz też tahini. Jeśli zaś szukasz czegoś, z czym warto zjeść taką pastę, to idealnie sprawdzi się falafel z ciecierzycy. Z pyszności w podobnym stylu polecam też hummus z mascarpone. A do tego wszystkiego jeszcze tylko domowa pita. Zapraszam!