Szybki hummus paprykowy

Taka, lub inna wersja hummusu prawie zawsze ląduje u mnie na stole, gdy mamy wieczornych gości 🙂

Wersja bardzo szybka, bo z suszoną papryką w proszku – pyszna!

Czas przygotowywania: 5 minut
Ilość porcji: do zajadania dla 4-6 osób

Składniki:
• puszka ciecierzycy – 400 g – masa bez zalewy to 240 g*
• 3 łyżki naturalnego Tahini**
• 2 łyżeczki słodkiej papryki
• 3 łyżki oleju z pestek winogron
• łyżka soku z cytryny
• 70 ml wody
• 1/4-1/2 płaskiej łyżeczki soli i szczypta pieprzu

Do czego taka pasta:
• krakersy, bułeczki, grissini, kabanosy, paluszki czy też np. nać selera do zajadania

*Ciecierzyca z puszki jest zawsze pod ręką i moim zdaniem nie jest gorsza od tej, którą możesz również namoczyć i zostawić na noc do rana. Jeśli jednak samodzielnie namaczasz ciecierzycę, możesz dodać do wody odrobinę sody. Po całonocnym namaczaniu warto usunąć również odpadające z ciecierzycy łuski. Wówczas pasta będzie jeszcze gładsza 🙂

**Tahini naturalne, to nic innego jak prażone, zmielone nasiona sezamu. Ja swój słoik trzymam w lodówce i podbieram w miarę potrzeb. Nie psuje się.

Ciecierzycę odsącz i umieść w misce. Odmierz trzy pełne łyżki pasty z sezamu (wcześniej wymieszaj, by nie zebrać samej oliwy). Dodaj kolejno wyciśnięty sok z cytryny, wodę, sól i resztę składników. Złap za ręczny blender i wyrabiaj na gładką masę.

1l

Pastę dekorujemy całkowicie dowolnie. Możesz polać ją olejem sezamowym, posypać suszoną papryką, pestkami słonecznika, ułożyć na dnie ulubione świeże zioła….

Smacznego!

8 myśli na temat “Szybki hummus paprykowy”

  1. Też tak uważam – większość (jeśli nie wszystkie) warzywa i rośliny strączkowe w puszkach są tak samo dobre, jak świeże. Twoje danie jest ekspresowe, więc dodaję do ulubionych 🙂

    1. To taka wersja na szybko Agnieszko. Zrobię przy okazji wersję z pieczoną papryką.. to dopiero smak ! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *