Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Puree z dyni

Puree z dyni

Zobacz jak w prosty sposób przygotować najlepsze, esencjonalne i bardzo uniwersalne puree z dyni. Przepis sprawdzi się nie tylko do zup, ale i do ciast, serników oraz domowych past. 

- idealne z dyni Hokkaido
- można je dzielić na porcje i mrozić
- niesamowicie szerokie zastosowanie w kuchni

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 1 godzina
Liczba porcji: 780 g puree

Kaloryczność kcal: 60 w 100 g
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Składniki

  • 1 dynia Hokkaido - waga około 1500 g

Puree z dyni

Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego przepisu.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z dyni o wadze 1500 gramów otrzymałam ostatecznie około 780 gramów gotowego puree.

Takie samo puree zrobisz też z dyni piżmowej, z której trzeba jednak najpierw usunąć skórkę. 

Puree z dyni, 1

Puree z dyni przepis

Dynia Hokkaido, to japońska odmiana jadalnej dyni o małych rozmiarach. Ma dość cienką skórę oraz zwarty, pomarańczowy miąższ. Uważana jest za jedną ze smaczniejszych odmian.. i ja się z tym zgadzam. Poza tym jest idealna do pieczenia, ponieważ nie trzeba jej obierać. Dynia Hohhaido jest dynią niewielką. Jej waga nie przekracza zazwyczaj trzech kilogramów. To jedna z mniejszych spośród około 20 odmian dyń. Szczególnie, gdy dynia olbrzymia potrafi osiągnąć wagę ponad 200 kilogramów. 

Puree z dyni, 2

Dynię umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem przekrój ją na pół, a potem jeszcze na trzy kawałki. Wydrąż całe gniazdo nasienne i odetnij resztę ogonka oraz zgrubienie po szypułce. Kawałki dyni (skórką do dołu) umieść na cienkiej blaszce (ja wykładam ją papierem do pieczenia, ale można bezpośrednio na blaszce). 

Blaszkę z kawałkami dyni unieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 185 stopni, z opcją pieczenia góra/dół. Z termoobiegiem ustaw 175 stopni. Dynię piecz tak około 35-45 minut, aż będzie miękka. 

Porada: Możesz też umieścić kawałki dyni bezpośrednio na kratce z wyposażenia piekarnika. Pod spodem umieść wówczas blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W ten sposób sok/woda wyciekający z pieczonej dyni będzie spływał do blaszki niżej. 

Kawałki dyni przed pieczeniem:
Puree z dyni, 3

Upieczoną dynię można od razu wyjmować z piekarnika. Sok, który mógł się zebrać na blaszce wylej. Jeśli dynia ma być użyta do deseru, to podpieczone kawałki dyni (zarumienione końcówki) odetnij i zjedz lub dodaj do sałatki. 

Kawałki dyni po upieczeniu:
Puree z dyni, 4

Upieczone kawałki dyni umieść w misce i zblenduj na gładko np. przy pomocy blendera ręcznego typu żyrafa. W taki sposób z dyni Hokkaido o wadze 1500 gramów wyszło mi 780 gramów purée. 

Puree z dyni, 5

Purée z dyni pieczonej Hokkaido można użyć do placków, ciast i serników oraz dżemów i marmolad. Będzie świetne do sosów i do zup oraz mięs. Idealnie sprawdza się nawet do kawy z cynamonem.

Porady: Nie wyrzucaj miąższu z dyni. Opłucz i wyłuskaj pestki. Osusz je na ręczniku  i umieść w gorącym piekarniku, w którym piekła się dynia. Po uprażeniu pestki stają się bardzo smaczną przekąską. Gotowe puree/pulpę przechowuj po ostudzeniu w szklanym naczyniu, pod przykrywką do 7 dni lub też zamróź.
Smacznego.
Średnia 4.9 / 5 (227 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Puree z dyni

Puree z dyni upieczonej w piekarniku to pyszna, zdrowa oraz uniwersalna propozycja na różne dania, które zdobią nasze kuchenne stoły, zarówno podczas codziennych posiłków, jak i świątecznych uczt. Upieczenie dyni w piekarniku przed jej przetworzeniem na puree otwiera zupełnie nową paletę smaku. Pod wpływem wysokiej temperatury dynia karmelizuje się, co nadaje jej słodkiego, nieco orzechowego posmaku. Ten proces zdecydowanie wzbogaca finalny efekt, wprowadzając do dania głębię i pełnię smaku. Takie puree dyniowe jest potem nie tylko smaczniejsze, ale i bardziej gęste, ponieważ puree z dyni upieczonej w piekarniku ma mniej wody. Rozważmy teraz wartości odżywcze. Dynia to naturalne źródło wielu cennych składników. Jest bardzo bogata w beta-karoten, czyli przeciwutleniacz, który w organizmie przekształca się w witaminę A. To właśnie ona nadaje dyni jej charakterystyczny, pomarańczowy kolor. Witamina A wspiera prawidłowe funkcjonowanie wzroku, skóry oraz układu immunologicznego. Co więcej, dynia to także doskonałe źródło błonnika, który wspomaga trawienie oraz reguluje poziom cukru we krwi. Puree z dyni ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Możemy je wykorzystać jako dodatek do zup kremów, sosów, zapiekanek, a nawet ciast i deserów. W polskiej kuchni jest to nieodzowny składnik zupy krem z dyni. Na świecie, szczególnie popularne jest pieczone puree z dyni jako dodatek do obiadu w amerykańskiej tradycji świętowania Dnia Dziękczynienia. W kuchni wegańskiej i wegetariańskiej puree z dyni może służyć jako zdrowy zamiennik jajek w wypiekach, nadając ciastom wilgotną konsystencję. Możemy również przygotować z niego dyniowe latte, cieszące się popularnością w sezonie jesienno-zimowym, lub zdrowe, sycące pancakes dyniowe, które znajdziesz na moim Blogu Kulinarnym AniaGotuje.pl Jeśli zatem chcesz zobaczyć jak zrobić puree z dyni to zapraszam po puree z dyni przepis doskonały. Na puree z dyni przepisy są różne, ale ja oczywiście polecam mój sprawdzony sposób na pyszne puree z dyni Hokkaido. Podsumowując, puree z upieczonej dyni to niesamowicie wszechstronny produkt kulinarny, bogaty w cenne składniki odżywcze. Warto wykorzystać go w swojej codziennej diecie, aby cieszyć się nie tylko jego smakiem, ale też korzyściami dla zdrowia.