Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Słone bułki z mlekiem

Słone bułki z mlekiem

Domowy, prosty chleb pszenny na drożdżach w stylu Francuskich bułeczek Petit pains au lait. Pieczony na mleku z dodatkiem prawdziwego masła. Bułki pszenne z masłem i mlekiem są pachnące, puszyste i delikatne. 

Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Liczba porcji: 4

Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 500 g mąki pszennej np. tortowej
  • 7 g suchych drożdży - lub 20 g świeżych
  • 300 ml mleka
  • 50 g masła - 1/4 kostki o wadze 200 g
  • 2 płaskie łyżeczki soli i łyżeczka cukru

Chleb z mlekiem

Słone bułki z mlekiem, 1

Jeśli masło oraz mleko są prosto z lodówki, umieść je w rondelku i podgrzewaj przez kilka minut aż mleko zrobi się ciepłe (masło zmięknie w mleku, które nie powinno być cieplejsze niż 35 stopni). Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą w dużej misce. Wyrabiaj ciasto ręcznie, ponieważ jest bardzo zwarte. Wystarczy kilka minut, do połączenia składników w elastyczną kulę.

Ciasto chlebowe przykryj bawełnianą ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Ja bardzo często włączam piekarnik na 50 stopni, chwilę nagrzewam do 30 stopni i do takiego ciepłego pieca wkładam ciasta do wyrośnięcia. Tym razem na całe 1,5 godziny.

Po tym czasie wyrośnięte ciasto (może nie być tak bardzo wyrośnięte, ale uformowane w mniejsze bochenki wyrośnie dwukrotnie) wyjmij na blat lub stopnicę. Nie ma potrzeby podsypywania mąką. Podziel je na 4 równe kawałki. Każdy masuj w dłoniach około minuty formując do w zgrabną kulę. 

Kule kładź na blaszce (metalowej szufladzie z piekarnika) oprószonej mąką. Natnij ostrym nożykiem w krzyżyk. Zachowaj spore odstępy między bochenkami. Ponownie przykryj je ściereczką i wstaw do lekko ciepłego piekarnika na pełną godzinę, do ostatecznego wyrośnięcia.

Słone bułki z mlekiem, 2

Ja swoje bochenki przed pieczeniem posmarowałam osolonym mlekiem. Chlebki piecz równo 25 minut w piecu nagrzanym do 200 stopni (grzanie góra dół). Można je od razu wyjmować z pieca.
Słone bułki z mlekiem, 3

Słone bułki z mlekiem, 4

Przyznaję, że na zdjęciach chlebki krojone są jeszcze gorące. Presja domowników była ogromna.
Smacznego!
Średnia 4.9 / 5 (117 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Bułki pszenne z mlekiem

To taki przepis ciekawostka. Mam dla Was tym razem ciekawy przepis na słony chleb z mlekiem, lub też jak wolicie, to mini słone bochenki z dodatkiem mleka. Przepis jest bardzo prosty i ciekawy. Jest to bowiem wypiek trochę na pograniczu. Dajemy do ciasta masło, więc równie dobrze mógłby to być lekko słodki wypiek. Tym razem jednak dajemy więcej soli i tylko odrobinę cukru, na pożywkę dla drożdży.

Chleb z mlekiem

Takie chlebki z mlekiem i masłem są bardzo smaczne zamiast pieczywa z piekarni. Polecam Ci też moje słodkie bułeczki drożdżowe oraz najzwyklejszy przepisy na bułeczki