Serowe gniazdko z ciasta francuskiego

Szybki deser dla zabieganych… lub zwyczajnie, gdy masz ochotę na kruche, pachnące, serowe ciasto gotowe do zjedzenia w pół godziny 🙂

Czas przygotowywania: 5 minut
Pieczenie: 
25 minut
Ilość porcji:
 duże ciasto z 1 płata ciasta francuskiego

Składniki:
• duży płat ciasta francuskiego*
• czubata łyżka mielonego twarogu
• płaska łyżeczka masła
• 1 łyżka cukru pudru

*Ciasto może być mrożone. Wówczas wyjmij je wcześniej na blat kuchenny, by naturalnie się rozmroziło. Najlepsze są ciasta na bazie naturalnego masła.

Włącz piekarnik na 170 stopni. Przygotuj blachę.

Ciasto wyłóż na blat lub drewnianą stolnicę. Na stolnicę wysyp połowę łyżki cukru pudru i rozprowadź. Ciasto rozłóż na stolnicy i posyp je drugą połową cukru.

Rozwałkuj dodatkowo ciasto, by było jeszcze cieńsze. Wyłóż łyżkę twarogu i rozprowadź go po powierzchni ciasta.

Zwijaj ciasno ciasto w długi rulon. Zakręcaj ciasto w spiralę. Gotowe gniazdko umieść na kawałku papieru do pieczenia. Posmaruj miękkim masłem i umieść w nagrzanym piekarniku.

Piecz 25 minut do zarumienienia.

1l

2l

Gniazdko po upieczeniu można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. Najlepiej dzielić je odrywając kawałek po kawałku.

Smacznego!

8 myśli na temat “Serowe gniazdko z ciasta francuskiego”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *