Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Seromakowiec

Seromakowiec

Seromakowiec na kruchym spodzie oraz klasyczny seromak bez spodu. Wybierz swój ulubiony przepis na to pyszne i piękne ciasto, które polecam szykować nie tylko na Święta.

- dwie wersje na seromak
- super dokładny opis wykonania
- prosty sposób na ciekawy wygląd ciasta

Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Czas pieczenia: 1 godzina 10 minut
Liczba porcji: forma 24x34 (wym. wewnętrzne)

Kaloryczność kcal: 320 w 100 g ciasta
Dieta: wegetariańska

Składniki na ciasto kruche

  • 2 szklanki mąki pszennej np. tortowej lub uniwersalnej - 320 g
  • 200 g masła - 1 klasyczna kostka
  • 100 g cukru pudru - około pół szklanki lub trochę więcej
  • 2 żółtka średniej wielkości jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na masę serową

  • 1 kg półtłustego lub tłustego twarogu lub sera twarogowego mielonego
  • 4 średniej wielkości jajka
  • 2 białka średniej wielkości jajek
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru - około 40 g
  • 100 g masła - pół klasycznej kostki
  • 150 g cukru pudru - niecała szklanka

Składniki na masę makową

  • 400 g niebieskiego maku suchego - około 2 pełne szklanki
  • 3 średniej wielkości jajka
  • 100 g rodzynek - około dwie garście
  • 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy - 3 łyżki
  • 130 g zwykłego cukru - około pół szklanki
  • 1 łyżka dowolnego miodu - do 25 g
  • 1 łyżka masła - do 25 g

Pozostałe składniki

  • 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • 6 łyżek soku z pomarańczy lub z cytryny
  • 190 g cukru pudru - niecałe 8 czubatych łyżek

Seromak

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma do pieczenia: 24 x 34 cm cm (wymiary wewnętrzne - spód formy). Użyłam blaszki z odpinanymi bokami. 

Czas podpiekania spodu: do 15 minut
Temperatura pieczenia: 180 stopni z opcją pieczenia góra/dół.

Czas pieczenia całego seromakowca: około 70 minut.
Temperatura pieczenia całego seromakowca: 170 stopni z opcją pieczenia góra/dół.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz ciasto seromak o wadze około 3200 gramów. Zanim zaczniesz szykować seromakowiec, zalecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Seromakowiec, 1

Seromakowiec, 2

Seromakowiec przepis

Na początku można przygotować ciasto kruche i podpiec spód. W dużej misce umieść razem: 2 szklanki mąki pszennej np. tortowej lub uniwersalnej, czyli 320 gramów mąki; 100 gramów cukru pudru, czyli około pół szklanki; 2 żółtka średniej wielkości jajek (białka zostaw do masy serowej lub makowej); 200 gramów zimnego masła, czyli standardowa kostka o wadze 200 gramów; 1 łyżeczkę proszku do pieczenia oraz szczyptę soli. 

Porada: Sprawdzi się też mieszanka mąki pszennej klasycznej z krupczatką w proporcji 240 gramów mąki zwykłej i 80 gramów krupczatki. Idealna będzie też mąka pszenna luksusowa typ. 550. Do ciasta można też dodać małą saszetkę cukru wanilinowego (16 gramów) lub też dać pół łyżeczki pasty lub aromatu waniliowego. 

Seromakowiec, 3

Ciasto wyrabiaj dłońmi lub mikserem z hakami do ciasta kruchego. Postaraj się to zrobić szybko. Na początku może Ci się wydawać, że ciasto jest zbyt sypkie, jednak w trakcie rozcierania masła powinno połączyć się w zwartą kulę. Wolę wyrabiać ciasto w dużej misce, ale możesz też zrobić to na desce, czystym blacie lub na stolnicy. 

Przy tych proporcjach składników ciasto powinno wyjść idealne. Jeśli jednak dodasz za dużo mąki i okaże się, że ciasto nie łączy się w kulę, zalecam dodać łyżkę lodowatej wody lub płaską łyżkę kwaśnej śmietany 18 %. Jeśli ciasto nie jest lepkie, to nie chłodzę go już w lodowce, tylko od razu umieszczam w formie do pieczenia.

Całym ciastem wypełnij dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przypominam, że u mnie jest to forma o wymiarach wewnętrznych 24 x 34 cm. Aby wypełnić dno foremki ciastem sugeruję pokroić ciasto na cienkie plastry i wypełnić nimi całe dno. Resztkami ciasta uzupełnij też luki i połącz ciasto w płaski placek, którym wyłożysz równo całą formę. Ciasto po całej powierzchni nakłuj widelcem. Drugi sposób to rozwałkowanie schłodzonego ciasta na cienki placek i wypełnienie nim dna formy (ciasto rozwałkowujesz trzymając je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia). Nie używam pasków papieru do pieczenia na boki formy, ale można ich użyć.

Seromakowiec, 4

Formę ze spodem umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wybierz środkową półkę z grzaniem góra/dół. Blat piecz w ten sposób do 15 minut. Upieczony blat możesz od razu wyjąć z piekarnika i odstawić na bok w formie. 
Seromakowiec, 5

Aby zrobić masę serową wystarczy zmiksować na gładko wszystkie składniki. W dużej misie miksera umieść 1 kilogram dwukrotnie lub trzykrotnie zmielonego półtłustego lub tłustego twarogu lub też dobrej jakości sera twarogowego mielonego z kubełka (nie za rzadki i nie kwaśny). Wbij 4 średniej wielkości jajka oraz dodaj dwa białka, które zostały z szykowania ciasta kruchego na spód (można też nie dodawać białek do masy serowej, tylko do masy makowej). Wsyp 150 gramów cukru pudru oraz jeden budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru, czyli około 35-40 gramów proszku budyniowego. Na koniec dodaj jeszcze pół kostki (100 gramów) miękkiego lub roztopionego i przestudzonego masła. Wszystkie składniki miksuj kilka minut, aby powstała idealnie gładka masa serowa. 

Porada: Jeśli nie masz budyniu, to wsyp 2 płaskie łyżki skrobi/mąki ziemniaczanej. Wówczas dodaj też kilka kropel olejku/aromatu waniliowego lub śmietankowego albo odrobinę pasty lub esencji waniliowej. Aby otrzymać bardziej puszystą masę serową, zalecam osobno ubić mikserem na puch jajka, białka i cukier. Słodki puch jajeczny mieszasz na koniec szpatułką z pozostałymi zmiksowanymi wcześniej składankami. Do masy serowej można dodać łyżkę startej drobno skórki z pomarańczy lub z cytryny. 

Seromakowiec, 6

Pora na masę makową. Potrzebujesz 400 gramów suchego maku w całości lub też w formie zmielonej (260 gramów). Użyłam tym razem maku w całości. Mak wsyp do garnka i zalej trzema szklankami wody. Całość zamieszaj i zagotuj. Zmniejsz moc palnika do minimum i gotuj jeszcze pięć minut. Po tym czasie całość "wylej" na duże, ale drobne sitko umieszczone np. na szerokiej misce i odstaw na 20 minut, by mak przestygł. W tym czasie pozbędziesz się też nadmiaru wody. Tak odcedzony mak może praktycznie nie wymagać dodatkowego odciskania go przez gazę.

Porada: Jeśli posiadasz mak mielony, to daj go mniej, czyli około 260 gramów. Wystarczy, że taki mak zalejesz wrzątkiem i odstawisz do przestudzenia. Do odciśnięcia nadmiaru wody użyj gazy, nowej pieluchy tetrowej, lub zwykłej bawełnianej ściereczki kuchennej. Najlepiej wówczas umieścić ją na szerokim garnku lub w misce i przelać całą masę na środek. Wystarczy połączyć końce ścierki, dobrze zawinąć i porządnie odcisnąć masę nad garnkiem lub zlewem. Mętną wodę wylej. Takiego maku nie trzeba już mielić. Jest gotowy do użycia. 

Na zdjęciu poniżej mak przełożony na duże, ale gęste sitko (od razu po krótkim gotowaniu, ale przed zmieleniem). 

Seromakowiec, 7

Lekko przestudzony i dobrze "osuszony" z nadmiaru wody mak zmiel w maszynce np. do mielenia mięsa z nakładką o najmniejszych oczkach. Czasem trzeba go mielić dwukrotnie. Tym razem jednak zmieliłam go tylko raz i byłam zadowolona z efektu. 
Seromakowiec, 8

Do większego, szklanego lub metalowego naczynia wsyp około pół szklanki zwykłego lub drobnego cukru oraz szczyptę soli. Będzie to do 130 gramów cukru. Wbij trzy średniej wielkości jajka (można teraz dodać dwa białka, jeśli nie były one użyte do masy serowej). Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach tak długo, aż cukier całkowicie rozpuści się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa. Ubijanie może trwać nawet 10 minut (z dobrym mikserem do 5 minut).

Do słodkiego puchu jajecznego dodaj zmielony mak. 
Seromakowiec, 9

Kolejno dodaj również łyżkę miodu oraz łyżkę bardzo miękkiego lub roztopionego i przestudzonego masła oraz 100 gramów rodzynek (można je wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie lub w mleku) i 50 gramów kandyzowanej skórki z pomarańczy. Masa makowa jest gotowa. Wystarczy tylko wymieszać ją delikatnie przy pomocy szpatułki lub drewnianej łyżki. 

Porada: Smak masy makowej można urozmaicić dodając do niej dwie łyżki ulubionego dżemu (wiśnia lub śliwka) lub odrobinę tartego jabłka, albo też 2 łyżki likieru Amaretto. Garść bardzo drobno posiekanych orzechów (włoskie, pekan, nerkowce) również się sprawdzi. Połowę rodzynek warto zamienić na żurawinę lub drobno siekane, suszone śliwki. 
Seromakowiec, 10

Formę z podpieczonym spodem zalecam wysmarować od środka olejem lub też wpuścić w boki paski papieru do pieczenia. Na spód zacznij wykładać po solidnej porcji masy makowej na zmianę z masą serową. Wyłóż tak np. dwa piętra wykładanych na zmianę mas, a na koniec ostrożnie wyrównaj powierzchnię łaciatego seromakowca. 

Porada: Na spód można też wyłożyć najpierw całą masę makową. Po wyrównaniu powierzchni masy wykładasz kolejno masę serową. Otrzymasz wówczas klasyczny seromakowiec bez łat. 
Seromakowiec, 11

Formę z seromakiem umieść troszkę niżej niż na środkowej półce piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Ciasto piecz tak około 70 minut (maksymalnie do 80 minut jeśli seromak jest nadal blady), do delikatnego zarumienienia się z wierzchu. Następnie bez sprawdzania ciasta patyczkiem wyłącz piekarnik. Po 5 minutach uchyl odrobinę drzwi pieca, a po 20 minutach powolnego wytracania temperatury możesz już wyjąć seromakowiec z piekarnika. Seromak możesz uwolnić z foremki dopiero po całkowitym przestudzeniu, ponieważ jeszcze ciepła masa serowa będzie miękka i delikatna.

Przestudzony/zimny seromakowiec udekoruj lukrem oraz kandyzowaną skórką pomarańczową lub też dowolną mieszanką drobno siekanych kandyzowanych owoców. Aby zrobić gęstszy lukier wystarczy umieścić w miseczce 190 gramów cukru pudru oraz wlać około 6 łyżek soku z pomarańczy lub cytryny albo nawet zwykłej wody. Po roztarciu łyżką powstaje idealny lukier.
Seromakowiec, 12

Seromakowiec najlepiej smakuje na następny dzień po upieczeniu. To ciasto trzymamy w lodówce pod przykryciem/kloszem. Jeśli góra ciasta nie będzie stykała się z folią oraz lukier nie był zbyt rzadki, to nie powinien od spływać, ani rozpuszczać przynajmniej przez dwie doby. Z czasem jednak lukier może zacząć spływać. Seromakowiec to ciasto, które długo zachowuje świeżość. Nawet po tygodniu było pyszne. Dłużej nigdy u nas nie leżało. 

#ads#

Seromakowiec, 13

Seromakowiec, 14

Seromakowiec, 15

Poniżej poprzedni przepis na seromakowiec bez spodu. Wiem, że wielu moich Czytelników bardzo lubi ten przepis i chętnie nadal do niego wraca.

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas pieczenia: 1 godzina 30 minut lub krócej
Liczba porcji: tortownica 18 cm

Składniki na masę serową:
- 500 g dobrego mielonego twarogu np. Piątnica
- 1 jajko i 3 żółtka z jajek (białka idą do masy makowej)
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 80 g rozpuszczonego masła
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżka mąki pszennej tortowej

Składniki na ciasto makowe:
- 300 g masy makowej gotowej
- 3 białka jajek
- łyżka mąki pszennej tortowej

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Zapnij obręcz. Wysmaruj ją od środka niewielką ilością masła lub oleju.

Jajka oraz ser wyjmij wcześniej z lodówki. Masło rozpuść w małym rondelku. W jednej misce umieść wszystkie składniki na masę serową (białka odłóż do drugiej miski). Wszystko dobrze wymieszaj, by nie było grudek. Masę wylej do tortownicy.

Białka ubij na sztywno i wmieszaj delikatnie w masę makową wymieszaną z mąką. Gęste ciasto wyłóż na masę serową. Najlepiej wykładać ją po jednej łyżeczce, by równo przykryć całą powierzchnię masy serowej.
Na dno piekarnika połóż naczynie (np. keksówkę) wypełnione do połowy gorącą wodą. Dzięki temu sernik nie będzie pękał w czasie pieczenia. Sernik piecz na środkowej półce 90 minut w temperaturze 180 stopni. 
Po upieczeniu, sernik zostaw na 15 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Po całkowitym wystudzeniu sernik wyjmij z tortownicy. Przed odpięciem boków lekko oddziel ciasto od formy przy użyciu np. cienkiej szpatułki (jeśli jest taka konieczność). Nasz seromak najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce.

Porada: Aby sernik był delikatniejszy można go pic o 20 minut krócej. 

Seromakowiec, 16

Seromakowiec, 17

Po całkowitym wystudzeniu możesz obsypać ciasto czekoladową posypką lub oblać odrobiną masy czekoladowej. W rondelku podgrzej odrobinę śmietanki 30 %, dodaj dwie kostki gorzkiej czekolady i mieszaj aż do całkowitego jej rozpuszczenia. Ostudzoną masą polewaj ciasto.
Smacznego.
Średnia 4.8 / 5 (1654 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Seromak

Jeżeli zastanawiasz się czy upiec makowiec czy może sernik to dobrym kompromisem będzie seromakowiec. W tym przepisie na seromak są zawarte tak naprawdę dwa trochę różne przepisy. Jako ten główny przepis jest podany przepis na seromak z kruchym spodem i lukrem. To nowszy przepis, ponieważ pierwszy był seromak przepis bez spodu. Oczywiście przepis na seromakowiec bez spodu cieszył się dużą popularnością, jednak postanowiłam dodać też ciasto seromakowiec w wersji bardziej tradycyjnej. Jeśli chodzi o drugi przepis, to na spodzie warstwa pysznego sera, a na górze mak. Do tego całość polana opcjonalnie polewą czekoladową. Idealne połączenia smaków, które gorąco polecam wypróbować. Jest to prosta wersja, czyli seromakowiec bez spodu albo jak ktoś woli, seromak bez spodu. Niektórzy uważają, że jest to seromakowiec nowoczesny, ponieważ pieczemy go bez spodu. Jak dla mnie jednak taki bardziej nowoczesny jest seromak z gotowej masy makowej, czyli seromakowiec z gotowej masy makowej. Kiedyś bowiem nie było w sprzedaży gotowych mas w puszce i wszystko szykowało się samemu. Gotowa masa makowa to produkt z pewnością bardzo wygodny i szybki w użyciu. Polecam jednak uważać i szykując seromakowiec z gotowej masy zwrócić uwagę na jej skład i konsystencję. Bardzo często są one zbyt rzadkie lub zawierają bardzo dużo cukru. Mój prosty makowiec z serem bez spodu spodoba się osobom, które nie przepadają za sernikami ze spodem. Jest to też seromakowiec przepis, który wydaje się być znacznie prostszy do upieczenia. 

Seromakowiec

Nazwa seromakowiec jest dość intrygująca i nie każdy wie co to za ciasto seromak, czy może jednak makowiec z sernikiem. Seromak, czyli seromakowiec to połączenie makowca i sernika. Na seromak przepisy są naprawdę bardzo różne. Sama przygotowałam dwie wersje. Starsza wersja to seromakowiec bez spodu, zaś nowsza to seromakowiec łaciaty ze spodem i lukrem na górze. Na seromakowiec przepisy można wymyślać i wymyślać. Sama masa serowa może być np. wzbogacona o tartą skórkę z pomarańczy. Masa makowa również może być robiona na wiele sposobów. Internetowe przepisy na seromakowiec prześcigają się w kreatywności. Można tworzyć nawet seromakowiec szachownicę. Wszystko zależy od tego jak wyłożysz swoją masę serową oraz makową. Wzorków można szykować wiele. Takie ciasta seromakowiec pięknie prezentują się na Świątecznym stole. Na seromakowiec przepisów można więc wymyślić wiele, a do tego jest to wypiek który można śmiało trzymać w lodówce nawet tydzień i nadal będzie to pyszne ciasto. Mój seromak na kruchym spodzie udekorowany został gęstym lukrem z kandyzowaną skórką z pomarańczy. Taki seromakowiec wygląda jeszcze pięknej. Zapraszam też po mój ulubiony przepis na makowiec na kruchym spodzie. Zapraszam do pieczenia i życzę smacznego.