Sernik z musem malinowym na biszkopcie

Taki sernik to poezja.. pyszny, puszysty biszkopt, delikatna masa serowa i soczyste, kwaśne owoce..

Ilość porcji: 8-10

Składniki:

Biszkopt
• 4 jajka
• 0,5 szklanki cukru pudru – 3 czubate łyżki
• 1 szklanka mąki tortowej
• płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa
galaretka malinowa z torebki
• 250 ml wrzątku
• 250 g mascarpone
• 100 g sera twarogowego mielonego
• łyżeczka ekstraktu z wanilii

Pozostałe
• 30 dag malin
• garść porzeczek

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzej do 160 stopni z termoobiegiem.

Umyj jajka. Oddziel żółtka od białek. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do miski. W drugiej misce umieść białka i cukier puder. Miksuj na wysokich obrotach aż białko będzie sztywne. Do miski z mąką dodaj żółtka oraz sztywną pianę. Miksuj wszystko na najmniejszych obrotach tylko do połączenia składników lub wymieszaj wszystko szpatułką.

Tortownicę o średnicy 24 cm natłuść lekko. Nie używaj papieru do pieczenia. Wylej ciasto i wyrównaj powierzchnię. Piecz biszkopt przez 25 minut.

W międzyczasie zagotuj 250 ml wody i wrzątek wlej do miski z sypką galaretką. Energicznie mieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia. Do ciepłej galaretki dodaj sery oraz wanilię. Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę. Ja nie używam miksera, tylko blendera, by uniknąć pryskania rzadkiej masy.

Gdy już biszkopt wystygnie a masa serowa zacznie tężeć wylej ją na ciasto i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia masy serowej – koło 1-2h.

Przed podaniem umieść maliny w rondelku (u mnie mrożone) i podgrzej lekko, do częściowego rozpadnięcia owoców.

Polej ciasto ostudzonym sosem malinowym przed podaniem. Pozwól by sok z malin wsiąkał w biszkopt. Udekoruj dodatkowo porzeczkami – najlepiej jeszcze zamrożonymi.

1l

2l

Smacznego 🙂

15 myśli na temat “Sernik z musem malinowym na biszkopcie”

  1. Uwielbiam sernik, ale panicznie boję się pieczenia biszkoptu. Zrobiłam to może raz w życiu. To jest jedyna rzecz z deserów, która zawsze spędza mi sen z powiek. A sernik na zimno najczęściej robię na pokruszonych ciastkach albo jak tartę.
    pozdrawiam serdecznie!

    1. Biszkopt to bardzo proste ciasto i można go upiec na wiele sposobów. Spróbuj z mojego przepisu,to założeniami, że się uda.

  2. Aniu przecież ja nie mogę do Ciebie zaglądać 😀 ślinka mi teraz cieknie po pas :). Sernik wygląda niesamowicie i smakuje na pewno nie gorzej. Zapisuję sobie przepis bo chociaż nigdy w życiu nie upiekłam sernika ten mam ochotę spróbować 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *