Sernik z koziego sera

Wspaniały i aksamitny sernik z sera koziego na delikatnym spodzie z puchu z biszkoptów.

Ma delikatny zapach sera koziego i masła. Smak jest niezwykle subtelny, wręcz niezapomniany 🙂

Musisz spróbować!

Czas przygotowywania: 40 minut
Czas pieczenia: 50 minut

Ilość porcji: sernik na 10 osób (średnica 20 cm)

Składniki:
• 400 g sera koziego (twaróg lub kremowy ser)*
• 4 jajka rozmiar „m”
• 40 g masła – 2 łyżki
• łyżka mąki ziemniaczanej
• 60 g cukru pudru – 3 pełne łyżki
• 6 okrągłych biszkoptów

* Ja użyłam sera koziego kremowego półtłustego, więc nie musiałam go mielić. Jeśli masz ser twarogowy, który wymaga mielenia – tym lepiej 🙂 Pamiętaj, by zmielić go przynajmniej dwa razy.

Oddziel żółtka od białek. Białka odłóż do szaleniej miski.

Żółtka ubij z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodaj miękkie masło i twaróg. Przesiej mąkę do miski i wymieszaj masę łyżką.

Ubij białka na sztywno i wmieszaj delikatnie szpatułką w masę serową.

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i zapnij obręcz. Od środka wysmaruj tortownicę resztkami masła.

Biszkopty zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach – najlepiej na „mąkę”. Wysyp mąkę z biszkoptów na dno tortownicy i rozprowadź równomiernie.

Wylej masę sernikową. Na dno piekarnika połóż naczynie (np. keksówkę) wypełnione wodą. Dzięki temu sernik nie będzie pękał w czasie pieczenia. Sernik piecz na środkowej półce 50 minut w temperaturze 170 stopni. Sernik bardzo urośnie. Po wyłączeniu piekarnika opadnie, jednak zachowa bardzo aksamitną i „puszystą” konsystencję.

Po upieczeniu, sernik zostaw na 30 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

1l

4l

5l

8l

Sernik po wystygnięciu możesz oprószyć cukrem pudrem. Wspaniale smakuje już w dniu pieczenia. Najlesistszy jest jednak dnia następnego. Można przechowywać w lodówce pod przykryciem do 8 dni.

Smacznego 🙂

12 myśli na temat “Sernik z koziego sera”

  1. Niestety nie jestem dobra w pieczeniu ciast. Ja znam wersje sernika na zimno, która jest na pewno bezpieczniejsza dla amatorów w kuchni.

    1. Ten przepis jest jednak bardzo prosty a ser kozi z powodzeniem możesz zastąpić zwykłym krowim 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *