Sernik malinowy na bezglutenowym biszkopcie

Przepis na prosty sernik na zimno z biszkoptem z mąki jaglanej. Masa serowa z mascarpone oraz galaretka i kwaśne maliny tworzą razem pyszne połączenie 🙂

Polecam nie tylko dla osób z nietolerancją glutenu.

Czas przygotowywania: do 2 h
Czas pieczenia biszkoptu: 20 minut
Ilość porcji: niski sernik z tortownicy średnicy 24 cm


Składniki na biszkopt oraz przepis:

• 2 jajka rozmiar m
• 1 łyżka cukru pudru – z lekkim czubem
• 2 łyżki mąki migdałowej – z czubem

Składniki na masę serową:
• 250 g serka mascarpone
• 3 łyżki mleka w proszku
• łyżka esencji lub ekstraktu z wanilii
• łyżka cukru pudru
• 100 ml wody
• czubata łyżka żelatyny

Składniki na galaretkę:
• 1 czerwona galaretka np. malinowa
• 300 ml wrzątku
• 200 g malin świeżych lub rozmrożonych

Upiecz biszkopt według przepisu i odłóż do ostudzenia.

Galaretka:
Czerwoną galaretkę zalej 300 ml wrzątku i mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Do galaretki dodaj rozmrożone wcześniej lub świeże maliny. Odłóż.

Masa serowa:
Do 100 ml wrzątku dodaj żelatynę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Możesz też lekko podgrzewać żelatynę z wodą w rondelku ciągle mieszając. Nie doprowadzaj do wrzenia, bo żelatyna straci swoje właściwości. Odstaw żelatynę do wystygnięcia na 10 minut.

W szklanej misce wymieszaj dobrze  serek, mleko w proszku, wanilię oraz cukier puder. Dodaj przestudzoną żelatynę ciągle mieszając masę. Możesz również użyć miksera.

Na spód ciasta wylej masę serową i wstaw formę do lodówki. Gdy już częściowo stężeje (około 20 minut) możesz dodać również galaretkę z malinami. Ciasto zostaw w lodówce do całkowitego stężenia na minimum 40 minut.

2l

Sernik jest pyszny..
Smacznego 🙂

 

6 myśli na temat “Sernik malinowy na bezglutenowym biszkopcie”

  1. Zrobię na 100 % !!! Piekłam biszkopt z przepisu z linku i zawinęłam go z bitą śmietaną i truskawkami w roladę – wyszła fantastycznie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *