Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Schab pieczony - przepis podstawowy

Schab pieczony - przepis podstawowy

Schab karkowy pieczony z dodatkiem cebuli oraz śliwek. To bardzo prosty i bardzo stary przepis na pieczony schab obiadowy.

Mięso podajemy na ciepło, gdyż pieczemy je na smalcu. Czas pieczenia zaś ograniczamy do minimum. Schab ma być soczysty :-)

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Liczba porcji: 6-8

Składniki

  • 1 kg schabu środkowego lub karkowego
  • 200 g suszonych śliwek
  • duża cebula
  • 50 g smalcu
  • po łyżeczce soli i mąki

Pieczony soczysty schab

Schab wyjmij wcześniej z lodówki. Opłucz i osusz go ręcznikiem papierowym.

Osuszone mięso natrzyj solą oraz oprósz mąką. Nagrzej mocno sporą patelnię i dodaj smalec. Podsmażaj schab po 30 sekund z każdej z czterech stron. Niech się ładnie zarumieni.

Przełóż mięso razem ze smalcem z patelni do brytfanki. Obierz cebulę i pokrój dowolnie na 4-8 kawałków. Brytfankę przykryj szczelnie folią i wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.

Po 20 minutach dodaj śliwki i piecz tak samo jeszcze 30 minut.

Gorący schab podawaj z tłuczonymi ziemniakami, kopytkami, oraz surówką.

Schab pieczony - przepis podstawowy, 1

Śliwki oraz cebula stanowią tylko dodatek do mięsa. Jeśli chcesz, by miały większy wpływ na jego smak, dodaj je do brytfanki od razu. Pokrój je również na mniejsze kawałki, by łatwo Ci było obtoczyć w nich mięso.

Sprawdź też trzy inne warianty na schab:
- schab pieczony
- schab duszony
- schab ze śliwką

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (103 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania