Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Sałatka z melonem

Sałatka z melonem

Prosta i pyszna sałatka z melonem i fetą. Bardzo oryginalne połączenie słodyczy melona, słonej fety i ostrej papryczki.

Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 2-4

Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • 1 duży melon*
  • 150 g fety
  • 3 łyżki oliwy czosnkowej
  • 1 łyżeczka ostrej papryki pul biber
  • 2-3 łyzek oliwy
  • 75 g pestek dyni
  • garść listków bazylii greckiej

* U mnie melon - Galia, jednak najlepszy będzie melon z pomarańczowym miąższem, jak melon Cantaloupe.

Sałatka z melona

Umyj melona i pokrój go na ćwiartki. Każdą ćwiartkę jeszcze na pół. Wsuń ostrze pod skórę i odetnij miąższ. (Usuń gniazdo z pestkami). Każdą obraną ósemkę przekrój jeszcze na 2 cienkie półksiężyce i ułóż je na półmisku.

Posyp melona pokruszoną fetą i skropl całość oliwą. Posyp sałatkę chilli i pestkami dyni, a na koniec udekoruj listkami bazylii.

Sałatka z melonem, 1
Sałatka z melonem, 2


Wypróbuj również moje inne przepisy na wspaniałe sałatki. Szczególnie polecam:
- kolorowa sałatka gyros
- pyszna i zdrowa sałatka z brokułem i fetą
- delikatna sałatka ziemniaczana

Smacznego!

źródło przepisu: książka kucharska „Sirocco. Wspaniałe smaki Bliskiego Wschodu”
Autorka: Sabrina Ghayour

Średnia 4.4 / 5 (41 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania