Sałatka śledziowa z ziemniakami

Bardzo tradycyjna i prosta sałatka ze śledziem i ziemniakami.
Idealna kompozycja smaków.

Czas przygotowywania: do 10 minut
Ilość porcji: 4-6

Składniki:
• 4 płaty gotowego fileta śledziowego z zalewy lub oleju
• 4 średnie, ugotowane ziemniaki
• 3 cebulki dymki ze szczypiorem
• 4 łyżki oleju rzepakowego
• pieprz do oprószenia

Wyjmij śledzie ze słonej zalewy lub oleju. Jeśli lubisz bardziej słone śledzie – przepłucz je i wysusz ręcznikiem papierowym. Jeśli zaś wolisz delikatne w smaku – namaczaj w wodzie 1-3 godzin a następnie wysusz ręcznikiem papierowym. Śledzie z oleju przepłucz lekko pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na paseczki grubości około 2 cm.

Ugotowane wcześniej ziemniaki (w osolonej wodzie) pokrój w kostkę nie większą od kawałków śledzi.

Cebule dymki (lub sam szczypior) posiekaj i wymieszaj w misce ze śledziem i ziemniakami. Możesz również ułożyć najpierw śledzie na salaterce. Potem dodać ziemniaki i na koniec posypać szczypiorem.

Sałatkę polej olejem. Możesz również użyć odrobiny oleju lnianego w stosunki – 3 łyżki rzepakowego i jedna lnianego.

Sałatkę odstaw ją do lodówki pod przykryciem na minimum godzinę, do przegryzienia wszystkich składników.

Przed podaniem oprósz świeżo zmielonym pieprzem.

2l

3l

Smacznego 🙂

8 myśli na temat “Sałatka śledziowa z ziemniakami”

    1. Chyba jemy go na Święta, by nie stracił na swojej wyjątkowości. Teraz wszystko jest tak bardzo dostępne na co dzień, że Święta nie są aż tak magiczne jak kiedyś. Poza tym chyba przed Świętami najlepiej działać ze śledziem, bo jest go dużo i jest świeży 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *