Sałatka śledziowa z papryką i suszonym pomidorem

Bardzo kolorowa, szybka i prosta sałatka śledziowa.
Pyszna mieszanka smaków.

Czas przygotowywania: do 20 minut
Ilość porcji: 16

Składniki:
• 8 płatów gotowego fileta śledziowego z zalewy lub oleju
• po pół papryki zielonej, żółtej i czerwonej
• 3 cebulki dymki ze szczypiorem
• mała papryczka chilli – opcjonalnie
• 5 sztuk suszonych kawałków pomidora z oleju + olej
• 5 łyżek oleju rzepakowego
• pieprz do oprószenia

Wyjmij śledzie ze słonej zalewy lub oleju. Jeśli lubisz bardziej słone śledzie – przepłucz je i wysusz ręcznikiem papierowym. Jeśli zaś wolisz delikatne w smaku – namaczaj w wodzie 1-3 godzin a następnie wysusz ręcznikiem papierowym. Śledzie z oleju przepłucz lekko pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na paseczki grubości około 1 cm.

Papryki umyj osusz i pokrój w drobną kosteczkę. Cebule dymki i szczypior posiekaj i wymieszaj w misce ze śledziem i papryką. Jeśli wybierasz wersję śledzia na ostro,  dodaj również papryczkę chilli.

Suszone pomidory posiekaj drobno i dodaj do sałatki. Dodaj również 5 łyżek oleju ze słoika z pomidorami oraz kilka łyżek oleju rzepakowego.

Sałatkę odstaw ją do lodówki pod przykryciem na minimum godzinę, do przegryzienia wszystkich składników.

Sałatkę szykujemy najpóźniej na dzień przed podaniem. Najlepiej wymieszać składniki i zamknąć w słoiku. Można trzymać w lodówce do 10 dni. 

Przed podaniem oprósz świeżo zmielonym pieprzem.

1l

2l

3l

Smacznego!

6 myśli na temat “Sałatka śledziowa z papryką i suszonym pomidorem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *